Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně se setkali zachránění se svými zachránci, hasičům se vyplácí systém First Responder

Na půdě ředitelství Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje se dnes uskutečnila netradiční akce, při které se potkali dva zachránění se svými zachránci. U obou mužů byla resuscitace úspěšná a podařilo se je vrátit zpět do života. V obou případech na místě pomáhali hasiči.

První případ se odehrál koncem prosince v Mělčanech, kdy po kolapsu seniora poskytl náš příslušník ve svém volnu kamarádovi neodkladně první pomoc a zahájil resuscitaci. Brněnský hasič nprap. Zdeněk Putna oživoval muže do příjezdu jednotky SDH z Bratčic, která k resuscitaci využila automatizovaný externí defibrilátor (AED). Před příjezdem posádky ZZS na místo dorazila také profesionální jednotka ze Židlochovic, která postiženému poskytla kyslíkovou terapii.

V druhém případě zasahovala 1. ledna jednotka SDH Březí na Břeclavsku. Za pět minut po ohlášení byla u mladého muže po kolapsu a s pomocí AED přispěla k jeho záchraně, ve které pokračovala posádka ZZS.

Funkčnost systému „first respondent“ a výbornou spolupráci napříč složkami IZS osobně zmínil ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Ing. Milan Klusák. V obou případech zachráněným pomohla okamžitá pomoc a nasazení defibrilátoru. Tímto přístrojem jsou vybaveny naše profesionální jednotky a také na 40 jednotek SDH v celém Jihomoravském kraji. Ředitel HZS Jihomoravského kraje plk. Jiří Pelikán ocenil zapojení hasičů do tohoto systému: „Jsme rádi za to, že se můžeme v rámci tohoto systému podílet na záchraně lidí, a že dnes už se zachránění počítají na desítky.“

V uplynulém roce vyjeli jihomoravští dobrovolní a profesionální hasiči celkem k 263 „AED případům“. Od roku 2014 počítáme téměř 900 takových událostí a na 130 zachráněných.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet