Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení v KV Aréně

Ve středu 10. června 2009 si KV Aréna, ještě před svým otevřením, prošla prověřovacím taktickým cvičením složek Integrovaného záchranného systému.

Ve středu 10. června 2009 si KV Aréna, ještě před svým otevřením, prošla prověřovacím taktickým cvičením složek Integrovaného záchranného systému.

Celému cvičení předcházela tisková konference pro zástupce médií, kterým primátor města Karlovy Vary pan Ing. Werner Hauptmann a zástupce HZS Karlovarského kraje náměstek pro IZS a operační řízení plk. Ing. Oldřich Volf vysvětlili důvody cvičení, jeho námět a následky. Hlavním důvodem byl nácvik postupů záchranných složek v tak členitém objektu, který je svým rozsahem a předpokládaným výskytem množstvím osob v Karlovarském kraji jedinečný.

Námětem cvičení byl simulovaný požár v KV Aréně, následná evakuace a vyhledávání zraněných osob. Do Arény přijelo 600 studentů z Varských středních škol (SPŠ Keramická, První české gymnázium, SPgŠ, gymnázium a vyšší odborná škola), kteří dělali figuranty pro hromadnou evakuaci budovy.

Ještě před samotným vyhlášením poplachu byla studentům a přítomným médiím předvedena ukázka práce lezecké skupiny v centru arény. Dva lezci z karlovarské hasičské stanice a jeden od městské policie Karlovy Vary předvedli záchranu osoby vysící na laně pod železnou konstrukcí haly. Jejich výkon ocenili přihlížející nadšeným potleskem.

A pak to vypuklo. Přesně v 9 hod. a 19 min. začala v aréně houkat poplašná signalizace a pověřený pracovník bezpečnostní služby informoval diváky o možném nebezpečí a vyzval je k opuštění objektu..
O 30 vteřin později už o události vědělo krajské operační a informační středisko HZS a okamžitě na místo vyslalo jednotky požární ochrany podle zpracované dokumentace ke cvičení.

Celkem se na místo sjelo 8 jednotek, 4 profesionální z Karlových Varů, Toužimi, Sokolova a Chebu a 4 jednotky dobrovolných hasičů z Ostrova, Chodova, Tašovic a Staré Role. Dohromady bylo u zásahu 46 hasičů.Ti pak v několika průzkumných skupinách prehledávali celkou budovu arény za účelem najít figuranty simulující zraněné osoby. Pomoci autobusů dopravního podniku města Karlovy Vary byli od haly odvezeni všichni studenti. Mezi nimi pak i dva vozíčkáři, za jejichž pomoci se prověřovala záchrana hendikepovaných osob. V tu dobu už byla na místě i policie České republiky a městská policie, která korigovala dopravu na Západní ulici před arénou.

Cvičení bylo ukončeno v 10 hod. a 15 min., všichni zasahující se shromáždili před hlavním vchodem haly. Pan primátor poděkoval všem za perfektní výkon. Cvičení na místě krátce shodnotil i řídící cvičení mjr. Bc. Jiří Bernášek. Ten poděkoval jak hasičům a hlavně veliteli zásahu,ostatním složkám IZS, kteří se na cvičení podíleli, tak i provozovateli haly, který tuto akci povolil ještě před kolaudací objektu.

Hlavním cílem cvičení, které nebylo poslední, je perfektně nacvičit záchranu osob a připravit se tak na budoucí možné situace. Doufejme, že KV Aréna bude během svého provozu zažívat pouze cvičení a nebude potřeba si tyto katastrofické scénáře zažít s plnou realitou.


Foto: Jan Kopál a Jiří Kot

Info: Mgr. Alena Ryvolová, tisková mluvčí HZS Karlovarského kraje


-wap-

Sdílet