Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domu v Českém Brodě byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, škoda přesáhla milion korun

Ve čtvrtek 1. února krátce před půl šestou večer byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen požár rodinného domu v Českém Brodě na Kolínsku.

Podle poplachového plánu operační důstojník vyslal k události profesionální hasiče ze stanic Český Brod a Říčany a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Poříčany, Úvaly a Škvorec.

První jednotka hasičů byla na místě už za dvě minuty od ohlášení požáru. Velitel zásahu následně provedeným průzkumem zjistil, že požár zasáhl celé přízemí rodinného domu, který se nachází v řadové zástavbě a bezprostředně tak hrozí rozšíření ohně na sousední domy. Následně byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a k události zamířily ještě jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Rostoklaty, Kounice a Pečky.

Hasičům v dýchací technice se podařilo plamenné hoření požáru dostat pod kontrolu pomocí čtyř C proudů a vysokotlaku, přičemž dva proudy byly nasazeny na ochranu okolních objektů. Současně s hasebním zásahem byla nasazena přetlaková ventilace. Majiteli domu se stihl včas dostat ven ještě před příjezdem hasičů, bylo však nutné poskytnout mu posttraumatic­kou péči.

Hasiči následně zkontrolovali celé požářiště termokamerou a postupně dohasili objevená skrytá ohniska v mezistropním prostoru. Při závěrečné prohlídce byl v domě nalezen mrtvý pes. Do pátečních ranních hodin zajišťovala kontrolu požářiště dobrovolná jednotka Poříčany. V době zásahu držely pohotovost na stanicích profesionálních hasičů jednotky SDH Kostelec nad Černými Lesy a Říčany.

Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, které bude pokračovat v následujících dnech. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 1,5 milionu korun. Včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil se hasičům podařilo uchránit majetek za deset milionů.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet