Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Strom uvěznil ve vozidle řidiče – vyprostit ho museli až hasiči

Dne 11. června 2009 v 15:04 hodin byl nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje pád stromu na vozidlo mezi obcemi Hanušovice a Bohdíkov. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze Šumperku a dobrovolní hasiči z Hanušovic, Jindřichova a Starého Města.

V průběhu včerejšího dne, čtvrtku 11. června, vyjížděli profesionální hasiči z Olomouckého kraje celkem k 26 událostem, z nichž museli zlikvidovat:

Ilustrační foto

4 požáry,

4 dopravní nehody,

13 technických pomocí a

5 ostatních událostí.

Hasiči odstraňovali stromy ze silnice

V průběhu čtvrtku 11. června zasahovali hasiči v kraji celkem u pěti událostí, při kterých museli odstranit spadlý strom:

11:00 hodin – Tovačov, Podvalí – odstranění spadlého stromu ze silnice

15:04 hodin – Hanušovice – pád stromu na dodávkové auto, vyproštění zraněného řidiče, likvidace následků nehody (viz dále)

15:21 hodin – Jeseník – likvidace zlomeného topolu ohrožujícího silniční provoz

15:31 hodin – Petrov nad Desnou – odstranění spadlého stromu

16:13 hodin – Vlkoš – jednotka provedla odstranění stromu z vozovky


V 15:04 hodin byl nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje pád stromu na vozidlo mezi obcemi Hanušovice a Bohdíkov. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze Šumperku a dobrovolní hasiči z Hanušovic, Jindřichova a Starého Města. Po příjezdu jednotky zjistily, že spadlý strom zdemoloval kabinu dodávkového vozidla zn. IVECO DAILY s řidičem uvnitř. Dobrovolní hasiči z Hanušovic okamžitě začali pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení vyprošťovat zraněnou osobu z vozidla. Profesionální hasiči ze Šumperku pomohli vyprostit zraněného, předali ho do péče zdravotnické záchranné služby a provedli protipožární opatření. Po zadokumentování události policií provedli hasiči ještě rozřezání spadlé větve stromu a zametli a uklidili vozovku.

PROSTĚJOV

Vytažení imobilní osoby z potoka

Ve čtvrtek 11. června vyjeli profesionální hasiči z Prostějova na Kosteleckou ulici v Prostějově. Na operační středisko byl nahlášen pád imobilní osoby na vozíku do potoka. Hasiči muže z potoka vytáhli, přikryli ho dekou, aby neprochladl. Invalidní vozík byl rozbitý, hasiči se ho proto pokusili zkompletovat. Muž neměl žádné zranění, bydlel asi 200 m od místa události, a tak ho hasiči doprovodili domů.

PŘEROV

Požár nakladače v objektu cihelny

Ve čtvrtek 11. června byl v 23:31 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár čelního nakladače v Jezernici. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Hranic a Lipníku nad Bečvou a dobrovolní hasiči z Lipníku nad Bečvou. Před příjezdem jednotek požár stroje likvidovala jeho obsluha pomocí hasicího přístroje. Po příjezdu profesionální hasiči začali oheň hasit vysokotlakým proudem z cisterny. Ostatní jednotky doplnily vodu a postavily provizorní hráz pro zamezení úniku ropných produktů z nakladače do půdy. Požár způsobil podle majitele škodu 1 milion korun, svým zásahem hasiči uchránili majetek v hodnotě 3 miliony korun. Příčina vzniku ohně je v šetření, nejpravděpodobněji se jednalo o technickou závadu na elektroinstalaci.


Ilustrační foto


Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje



-swo-

Sdílet