Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičům na karlovarské stanici slouží nový moderní automobilový žebřík na podvozku Iveco

Nový automobilový žebřík na podvozku Iveco a s nástavbou samotné žebříkové sady Magirus mají od února roku 2018 ve vozovém parku karlovarští hasiči.

Na stanici v Karlových Varech nahradil starý žebřík rovněž na podvozku Iveco a s nástavbou Magirus z roku 1997. Nová výšková technika je již zařazena do zásahové činnosti.

Samotná sada žebříku je výsuvná s poslední zalamovací částí pro snadnější manipulaci při zásazích. Starý žebřík měl dosah 37 metrů, nově pořízená technika dosáhne o tři metry výš, tedy do 40 metrů.

Pracovní dosah žebříku s obsluhou je 42 metrů, nosnost koše na konci žebříku je 300 kg.

Technika s označením AZ40 Iveco je pořízena z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014 – 2020 (IROP) v rámci projektu „Zvýšení připravenosti Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení a řízení rizik způsobených změnou klimatu“.

Nákup realizovalo Generální ředitelství HZS ČR a hasiči z Karlovarského kraje mají techniku na pět let zapůjčenou. I po této době zůstane nadále sloužit hasičům v kraji. Pořizovací cena žebříku byla 18 884 833 Kč.

Výšková technika je důležitá především při řešení požárů v nadzemních prostorech, typicky u požárů vícepatrových budov. Kromě hašení je tato technika rovněž určena pro záchranu osob či zvířat z výšky.

V roce 2017 vyjížděli hasiči ze stanice Karlovy Vary ke 1034 událostem, z toho u 110 událostí byla použita výšková technika.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet