Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Dobrušce se představily bezpečnostní a záchranné složky IZS

Dnes 12. června 2009 se v centru Dobrušky, na náměstí F.L.Věka, uskutečnil „Den bezpečnostních a záchranných složek integrovaného záchranného systému". Zajímavou akci připravilo Město Dobruška ve spolupráci s nadačním fondem na podporu bezpečnosti a pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Bc. Lubomíra France.

Od 9 do 12 hodin proběhla prezentace všech zúčastněných složek pro žáky a studenty škol, od 13 do 16 hodin pro širokou veřejnost.

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje předvedl speciální obojživelné sněžné pásové vozidlo Bobr, které je schopno zasahovat v horském prostředí nebo těžko přístupném terénu. Dokáže se bez problémů pohybovat v obtížně přístupném terénu a plavat pomocí vlastního pohonu na vodní hladině rychlostí až šest kilometrů za hodinu. Hasiči také předvedli veřejnosti vyprošťovací automobil, který je určen ke zvedání těžkých břemen pomocí jeřábového teleskopu až do hmotnosti břemene 30 tun, vyprošťování vozidel pomocí lanového navijáku s tažnou silou až 40 tun a odtah nepojízdných nákladních vozidel na zadním závěsném odtahovacím zařízení. Lidé si mohli prohlédnout také cisternové automobilové stříkačky CAS 24, CAS 15 Mercedes a technický automobil Ford, které slouží profesionálním hasičům v Dobrušce.

Svou techniku předvedli také dobrovolní hasiči z Dobrušky – Domašína, jejichž upravená Praga V3S na dopravu vody a dopravní automobil DA-8 Avia Furgon s vybavením jsou jedinými vozidly dobrovolných hasičů v Dobrušce.

Hasiči ve spolupráci se záchrannou službou a Městskou policií Dobruška předvedli ukázku záchrany a transportu zraněné osoby pomocí pásové vozidla Bobr.

Policie ČR představila výjezdové a dopravní vozidlo a pořádková jednotka předvedla zásah proti výtržníkům. Svá speciální osobní vozidla s vybavením představila také Městská policie Dobruška, Lázně Bohdaneč, Nové Město nad Metují a Kostelec nad Orlicí. Strážníci Městské policie Hradec Králové předvedli dva motocykly zn. Harley Davidson. Návštěvníci se mohli seznámit s prací psovodů z řad Městské policie Příbram nebo zažít zásah na koních Městské policie Pardubice.

Na akci se také prezentovala Armáda ČR a Horská služba. Součástí akce byla také ukázka historické techniky sborů dobrovolných hasičů z Běstvin, Křovice, Mělčan, Pulic a Podbřezí. Předvedla se tak motorová a koňská stříkačka, historické hasicí vozidlo zn. Tatra. Jednotka dobrovolných hasičů obce Záměl předvedla svůj obojživelný transportér PTS. Svou historickou vojenskou techniku představil také dobrušský Klub vojáků v záloze.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



-swo-

Sdílet