Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jízda ON-LINE: Jsme v polovině

Propagační jízda SH ČMS Přibyslav – Ostrava 2009 má dnes, 12. června za sebou už přes 150 kilometrů, tedy polovinu své cesty. Třetí den výpravy začal v chladném ránu výjezdem ze závodu THT Polička. Po sedmé hodině ranní nás už na náměstí v Bystrém čekalo další historické vozidlo Phänomen z roku 1944 s Josefem Alexou a Lukášem Skalníkem, které nás provázelo severovýchodní částí Vysočiny.

Propagační jízda SH ČMS Přibyslav – Ostrava 2009 má dnes, 12. června za sebou už přes 150 kilometrů, tedy polovinu své cesty.

Třetí den výpravy začal v chladném ránu výjezdem ze závodu THT Polička. Po sedmé hodině ranní nás už na náměstí v Bystrém čekalo další historické vozidlo Phänomen z roku 1944 s Josefem Alexou a Lukášem Skalníkem, které nás provázelo severovýchodní částí Vysočiny. O hodinu později jsme už byli přivítáni na území Moravy hasiči z Horního Poříčí. V Letovicích nás čekal další doprovod, automobilní stříkačka Austro-Daimler z SDH Letovice. Přibývala další a další auta tak, že ve Velkých Opatovicích jsem napočítal sedm historických vozů vedle dalších současných a nás, v historických uniformách tu byly celé dvě desítky.

Velkolepé bylo přijetí v obci Roubanina, kde naši jízdu vítala nejen řízná dechovka a starosta Petr Dvořáček, ale také seskok pětice parašutistů.

Krátkých přestávek bylo několik, vždy s milým uvítáním. Jenom ve Slatině se vše snažil trochu pokazit déšť, který však po několika minutách ustal.

Při našem příjezdu do Jevíčka právě končil výchovný program pro žáky zdejších základních škol zaměřený na ochranu obyvatelstva a činnost při ohrožení osob v různých krizových situacích. Žáci střídavě poslouchali přednášky por. Venduly Horákové z HZS Pardubického kraje a pprap. Jana Bidmona z HZS Jihomoravského kraje nebo se věnovali ukázkám hasičů, policistů a zdravotníků. Nejvíce se jim líbilo cvičení se služebními psy. Děti také využily Den otevřených dveří na zdejší hasičské zbrojnici, stejně jako mnozí dospělí.

Na nádvoří ZŠ Jevíčko nás uvítali představitelé města i kraje. Později nás starosta Jevíčka Roman Müller uvítal také na radnici. Za srdečné přijetí mu poděkoval náměstek starosty SH ČMS Josef Netík.

Odpoledne se jevíčské Palackého náměstí rozeznělo živou hudbou a po slavnostních projevech patřilo mládeži a dětem. Mohli jsme tu vidět přehlídku dobových hasičských stejnokrojů předvedenou mladými hasiči, vystoupení dětí předškolního věku, mažoretky i taneční skupiny LŠU Jevíčko. Mladí hasiči pak ukázali, co umí v požárním sportu a trochu si na náměstí zasoutěžili. Nechyběly tu ani děti z přípravky.

Navečer se v hotelu Morava konala beseda s vítězi z brněnské olympiády z roku 1973. Přišli tu členové vítězného družstva mužů z podniku Metra Blansko a vítězného družstva žen z Částkova s trenéry Emilem Doleželem a Tomášem Kopřivou.

Večer bude na programu vystoupení Studentského divadla při zdejším gymnáziu se hrou Pozdravuj Sofii.

Pod dnešním úspešným dnem je podepsána řada jmen. Za všechny vzpomenu dvě – Josef Bidmon a Zdeněk Špacek.


Zdraví Pepa Nitra



-swo-

Sdílet