Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stromy padaly na silnice, el. vedení i ploty

Bouřky s poryvy větru dne 12. 6. 2009 odpoledne vyvracely stromy na Brněnsku, Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku. Od 12.30 hodin, kdy hasiči poprvé vyjížděli do okolí Ivančic, zasahovali na 10 místech kraje, z toho nejvíc na Brněnsku a Břeclavsku.

Bouřky s poryvy větru dne 12. 6. 2009 odpoledne vyvracely stromy na Brněnsku, Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku. Od 12.30 hodin, kdy hasiči poprvé vyjížděli do okolí Ivančic, zasahovali na 10 místech kraje, z toho nejvíc na Brněnsku a Břeclavsku.

Na Brněnsku hasiči ze stanice v Ivančicích pomocí motorové pily rozřezávali a odklízeli stromy ze silnic u Hrubšic a Neslovic. V Židlochovicích zdejší jednotka profesionálních hasičů odklízela ulomené větve, které spadly na dvě zaparkovaná auta a vozidla poškodily. Vyvrácený strom hasiči odstranili ze silnice z Židlochovic do Žabčic. Jednotka ze stanice v Brně-Starém Lískovci zasahovala na silnici u Troubska, kde vzrostlý strom spadl na dráty telefonního vedení. Hasiči kmen pořezali motorovou pilou a odklidili z vedení.

Na Břeclavsku hasiči ze stanice v Hustopečích odklízeli velkou větev spadlou na silnici mezi Vranovicemi a Pouzdřany. Dobrovolní hasiči z Velkých Pavlovic vyjížděli na silnici u obce Starovičky, kterou zatarasil vyvrácený strom. Ten pomocí motorové pily pořezali a vozovku uvolnili. Na zpáteční cestě ve Velkých Pavlovicích na jednom z domů objevili uvolněné plechy, ohrožující zaparkované auto. Nebezpečně visící plechy pomocí žebříku a lana odstranili. K odstranění vyvráceného stromu ze silnice u obce vyjížděli dobrovolní hasiči z Moravského Žižkova. Protože strom spadl na dráty el. vedení, spolu s hasiči na místě zasahovali také montéři rozvodných závodů.

Dvě jednotky hasičů – profesionální ze stanice v Břeclavi a dobrovolná jednotka ze Staré Břeclavi – zaměstnaly stromy vyvrácené na cestu v zahrádkářské kolonii u břeclavského letiště. Komunikaci zcela zatarasily dva zřícené mohutné stromy a velké větve. Stromy a větve, které při pádu poškodily i ploty zahrádek, hasiči přes 1,5 hodiny postupně rozřezávali a uklízeli.

Na Hodonínsku hasiči ze stanice v okresním městě vyjížděli na silnici mezi obcemi Lužice a Dolní Bojanovic, na kterou spadla velká zlomená větev. Na místě použili motorovou pilu a komunikaci uvolnili.

Na Znojemsku hasiči ze stanice v Moravském Krumlově zasahovali na silnici mezi Hostěradicemi a Dobelicemi, na kterou na několika místech spadly zlomené větve.


Ilustrační foto


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet