Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra Force od Kobitu dorazila do Lovčic na Královéhradecku, stála více než sedm milionů

Zvýšení připravenosti JSDH Lovčice k řešení a řízení rizik a katastrof – Pořízení velkokapacitní cisterny CAS 30, tak zní název projektu spolufinancovaného z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie, který přivezl do Lovčic v okrese Hradec Králové nový vůz.

Cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Tatra Force obci dodala za 7 326 066 korun včetně DPH firma KOBIT a jednotka ji slavnostně převzala v sobotu 10. února roku 2018 před lovčickou zbrojnicí.

Jak je zvykem, kromě místních hasičů na předávání dorazili kolegové z okolních jednotek a sborů. Nechyběli ani představitelé obce, občané a zástupci Hasičského záchranného sboru Královéhradec­kého kraje.

K vidění byla nová i starší technika, se zářivou Tatrou Force dorazili hasiči z Chlumce nad Cidlinou, s Tatrou 815 hasiči Nového Města u Chlumce nad Cidlinou, opodál stála nová Scanie pro hasiče obce Žehuň.

Dnešním dnem jsme se rozloučili se starou Tatrou 138 z roku 1967, která našemu sboru sloužila mnoho let.

O tuto cisternu se staralo již mnoho členů, opečovávali ji a vylepšovali ji. Stříkačka zasahovala při mnoha požárech, povodních, nehodách i jiných mimořádných událostech.

Pomáhala však i při čištění studní, kanalizací, silnic, koupaliště a jiných. Dohlížela na pálení čarodějnic, vytvářela zábavu pro děti ve formě pěny na dětských dnech a při jejím prozkoumávání se děti rázem staly malými hasiči.

Ano, této staré stříkačce se věnovalo mnoho času, péče o ni stála mnoho peněz, ale ona nám to několikanásobně vrátila. Ale její čas se už nachýlil a my se s ní musíme rozloučit.

Je na čase koukat do budoucna, náš sbor musí být akceschopný, nesmí se bát, zda k události dojede či nikoli, zda při své cestě někoho nezraní. Takže staré cisterně musíme poděkovat a rozloučit se s ní,

uvedla starostka obce Ing. Petra Petrovická

Obec Lovčice se nachází v okrese Hradec Králové, žije v ní přibližně 700 obyvatel. Obec zřídila jednotku sboru dobrovolných hasičů v roce 1997, v současné době je zařazena v kategorii JPO III.

Kromě nové Tatry Force jednotce zůstává dopravní automobil Avia. V hasičském muzeu v Chrastavě je vystavena stará koňská stříkačka lovčických hasičů.

Přeji hasičům, kteří jsou kdykoliv ochotni nastoupit a s nasazením vlastního života pomáhat, ať jim to hasí, aby se jim dařilo, aby vyjížděli co nejméně, a pokud vyjedou, aby vždy zvládli náročné zásahy nejen při požárech, ale i při jiných mimořádných událostech, aby uchránili občany a jejich majetky a vždy se všichni v pořádku vrátili,

zakončila starostka obce slavnostní proslov.

Podvozek nové Tatry Force

Třínápravové šasi Tatra Force je vybaveno uzávěrkou diferenciálu na všech třech hnaných nápravách. Motor je vzduchem chlazený, osmiválcový, dosahuje výkonu 325 kW a splňuje emisní normu Euro 5. Převodovka je bohužel pouze manuální, čtrnáctistupňová.

V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Pro dobíjení a konzervaci akumulátorů slouží 24V zásuvka Hella, u ní je samostatný přípojný bod pro doplňování tlakového vzduchu.

Kabina osádky je vybavena analogovou vozidlovou radiostanicí Motorola DM2600, její druhý reproduktor a mikrofon jsou umístěny u obslužného panelu čerpadla. Tři dobíjecí úchyty jsou určeny pro ruční radiostanice Motorola DP 2600, další dva pak pro ruční svítilny Survivor LED.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.

Na obou bocích jsou LED stavoznaky signalizující zbývající množství hasiva v nádrži. Ta je z nerezavějící oceli a pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THZ 3000 dosahuje jmenovitého průtoku 3 000 litrů v nízkotlakém a 250 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Na horní plošině nástavby je přípojný bod pro lafetovou proudnici.

Sdílet