Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka z Bílovic nad Svitavou disponuje novým velitelským automobilem Dacia Duster

Když v měsíci říjnu 2017 přišla jednotce z Bílovic nad Svitavou nečekaná zpráva o stávajícím velitelském vozidle JEEP CHEROKEE 4.0 z roku 1994, že by náklady na opravu převyšovaly cenu vozidla, byla velitelem obec požádána o řešení nastalé situace.

Před koncem roku hasičům vedení obce vyšlo vstříc a bylo zakoupeno nové vozidlo Dacia Duster 1.6 s motorem o výkonu 77 kW, pohonem 4×4 ve výbavě Arctica v bílé barvě – šlo o skladový vůz, který byl ihned k dodání. Vozidlo dodala firma Auto Pokorný Brno za cenu 369 000 korun českých.

Následně bylo potřeba vozidlo předělat tak, aby vyhovovalo parametrům IZS jak barevně, tak i vybavením pro potřeby hasičů. Vozidlo bylo polepeno speciální folií do červené barvy a dislokací jednotky s označením velitelského vozidla na obou bocích. Celkové náklady na polep vyšly na 33 000 korun českých.

Dále bylo vozidlo přistaveno k montáži výstražného zařízení a k vysouvací vestavbě do kufru, kterou provedla odborná firma dle požadavků velitele jednotky.

Na výsuvném držáku je vozidlo vybaveno 2 kusy dýchací techniky Draeger, 2 kusy PHP, 1 kusem MŘP Stihl 362, pákovými kleštěmi, sekerou, batohem k poskytnutí první pomoci, světelnými tyčemi k řízení dopravy a v neposlední řadě ručními radiostanicemi Motorola a ručními svítilnami do výbušného prostředí.

Celkové náklady na pořízení nového vozidla se vyšplhaly na 544 744 korun českých, které investovala obec ze svého rozpočtu. Od února je vozidlo přihlášeno do IZS a je připraveno na výjezd k mimořádným událostem.

Obec leží v kopcovitém terénu – proto bylo vybráno vozidlo s pohonem 4×4.

Touto cestou bych chtěl poděkovat vedení obce Bílovice nad Svitavou, že situaci vyřešilo v nejkratším možném termínu, jelikož naše jednotka disponuje CAS 30 Tatra 815–7 s krátkou kabinou pro osádku 1+3 a bylo nezbytné k zásahové cisterně mít ještě vozidlo pro dopravu více zasahujících hasičů.

Dalším důvodem je, že většina hasičů má řidičské oprávnění na skupinu B – mohou tedy vyjet i řidiči, kteří nemají řidičák na skupinu C, hlavně v dopoledních hodinách, když je většina z hasičů v zaměstnání.

Jan Kala
velitel
JSDH Bílovice nad Svitavou
Sdílet