Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Práci hasičům z Vrbna pod Pradědem usnadní nová termokamera značky Flir

Vzhledem k tomu, že se požadavky na práci hasičů stále zvyšují, zlepšuje se i úroveň materiálního vybavení hasičských jednotek. U profesionálních hasičů je téměř běžným vybavením i termokamera. U dobrovolných jednotek se tento prostředek zatím pořizuje jen zřídka – a to zejména kvůli vysokým pořizovacím nákladům.

V roce 2017 došlo k oslovení místních podnikatelů a firem ve Vrbně pod Pradědem, kteří přispěli dobrovolným hasičům nemalé finanční částky k zakoupení tohoto prostředku.

Termokamera svými pokročilými funkcemi zvyšuje kvalitu, účinnost a rychlost zásahu. Namísto viditelného světla zaznamenává tepelné záření a je tak schopná rozlišit a stanovit teplotu předmětů v okolí. Navíc vidí skrze i poměrně hustý kouř a mlhu – a to i za absolutní tmy.

Díky tomu je velmi užitečným nástrojem při boji proti požárům. Své uplatnění tak nenacházejí jen při zásazích proti požárům, ale také při záchranných operacích (autonehody, havárie), pátrání po ztracených osobách apod.

Pro účely jednotky sboru dobrovolných hasičů ve Vrbně pod Pradědem byla zakoupena termokamera zn. FLIR K 45 v hodnotě 112.000 Kč. Do nově otevřené hasičské zbrojnice je to další užitečný prostředek ke zkvalitnění práce.

Přečtěte siVe Vrbně pod Pradědem byla slavnostně otevřena nová hasičská zbrojnice, na financování se podílela Evropská unie

Na vybavení přispěly firmy: IPG s.r.o., Pradědský lesní závod a.s., Lesní společnost MADER, Zemní práce Klíč, ATQ s.r.o., Zemní práce Darmovzal, Stolařství Vosáhlo a Thér a Město Vrbno pod Pradědem.

Všem sponzorům mnohokrát děkujeme!

Bc. Ondřej Chalupa
velitel
JSDH Vrbno pod Pradědem
Sdílet