Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru uskladněné slámy do Holan na Českolipsku vyjelo pět jednotek hasičů

S požárem několika balíků slámy připravené k výrobě pelet se v noci potýkali hasiči na Českolipsku. Oheň v areálu zemědělského a průmyslového objektu ekologické Farmy Holany, s. r. o. jim byl ohlášen ve 21:30 hodin na tísňovou linku 112. Operační důstojník na místo vyslal 5 jednotek se šesti cisternovými automobilovými stříkačkami.

Podrobným průzkumem hasiči zjistili, že rozsah požáru není velký, ale hrozilo bezprostřední nebezpečí, že se oheň rozšíří na vedlejší halu, kde se nacházela výrobní linka na zpracování slámy.

Jednotky natáhly několik vodních proudů a vedle hašení využily i tamní nakladač s vidlemi, kterým vyvážely hořící materiál ven z přístavku, kde byly uskladněny desítky balíků slámy. Hasiči v silně zakouřeném prostředí zasahovali po celou dobu v dýchací technice a zásah jim ztěžovala špatná viditelnost.

K události byla operačním střediskem volána i Zdravotnická záchranná služba LK, protože jedna osoba z řad zaměstnanců farmy se nadýchala jedovatých zplodin hoření.

Na místo požářiště ve středu 14. 2. vyjede vyšetřovatel příčin požárů HZS LK a příslušník PČR, aby stanovili předpokládanou příčinu vzniku požáru. Odhadovaná škoda se pohybuje díky včasnému zásahu hasičů „jen" v řádech několika tisíců korun.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet