Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jízda ON-LINE: Odborná příprava hasičů i dětí

Jánské Koupele na Opavsku dnes, 15. června 2009, opět ožily svým běžným ruchem. Už od včerejška se tu začali sjíždět studenti Fakulty bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava k třítýdenní základní odborné přípravě.

Zatímco začala probíhat první zaměstnání, posádka Propagační jízdy SH ČMS Přibyslav – Ostrava vyrazila do Opavy na stejnojmennou řeku na Vojenský splav, kde v rámci projektu MOST neboli moderního otevřeného studia cvičili hasiči z Hrabyně práci na vodě. Pod vedením velitele jednotky Aleše Chromého umně zdolávali divokou vodu a procvičovali záchranu tonoucích.

Když jsme se v poledne vrátili do ústřední hasičské školy, byl už kurz ostravských studentů v plném proudu podle pokynu vedoucího kurzu Miloše Kvarčáka. Ve dvě hodiny pak přijela hasičská avie z SDH Melč, která přivezla děti z tamní základní školy, aby je instruktoři z HZS Moravskoslezského kraje, územního odboru Opava seznámili se záchranářskou činnosti na vodě a jak se mají chovat v místnosti, kde vypuknul požár v rámci projektu určeného pro děti v oblasti ochrany obyvatelstva s názvem „Připraven pomoci".

My jsme se u ředitele školy Jana Kargera zajímali o to, co všechno může nabídnou nejenom škola v Jánských Koupelích, ale přijel za námi také ředitel druhé ústřední hasičské školy z Bílých Poličan, aby se i on podělil s tím, co je možné absolvovat u nich.

Řidič naši pragovky zatím stařenku vyleštil, aby se zítra mohla pochlubit občanům Opavska. Do Ostravy nám zbývá přibližně posledních šedesát kilometrů.

Opět vás o nich bude informovat

Pepa Nitra



-swo-

Sdílet