Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Co víme o požáru výškové budovy Grenfell Tower v Londýně? Zateplení bylo špatně, nefungovalo protipožární zabezpečení

V půlce června roku 2017 došlo v londýnské čtvrti Kensington k tragickému požáru budovy Grenfell Tower, při kterém přišlo o život 70 osob.

Podle vyšetřovatelů byla zdrojem požáru vadná lednička v kuchyni jednoho bytu ve 4. patře domu. Kolem 0:54 byli přivolání hasiči.

V různých zdrojích se uvádí, že, podle líčení očitých svědků byl po příjezdu hasičů kolem 1:00 požár posouzen jako sice „rozvinutý“, ale zvládnutelný.

To platilo ještě asi v 1:10 Teprve krátce nato došlo k razantnímu rozšíření požáru po fasádě. Jako doba vypuknutí požáru se bere cca. 0:50.

Zohlední-li se časový průběh typického požáru v místnosti, došlo k náhlému vzplanutí (flash-over) pravděpodobně v době cca. 1:00 až 1:05 (doba příjezdu prvních hasičů a začátek prvních hasebních opatření).

Od tohoto okamžiku vystupovaly plameny z okna místnosti kde vypukl požár a působily na fasádu. Následně se požár rozšířil během 30 minut téměř na celou fasádu severní stěny. U požáru zasahovalo přes 250 hasičů a 70 kusů požární techniky.

Požár Grenfell Tower – fakta

  • Londýn, Kensington
  • Noc ze 14. na 15. 6. 2017
  • Rozsáhlý požár výškové budovy
  • Nahlášení požáru: 0:54
  • Počet NP: 24
  • 223 z 293 obyvatel se zachránilo
  • Počet obětí: 70 (54 ident.)
  • Oběti v 10. – 23. patře
  • Doba požáru: 60 hodin

Výstavba objektu proběhla v letech 1972–1974. Výška objektu je 67 metrů nad terénem, budova má 4 patra, kde jsou obchody a kanceláře a 20 pater se 120 byty. Počet bydlících osob se odhadoval na asi 300. Renovace proběhla v letech 2015–2016. V budově byl rozveden plyn.

Budova má čtvercový půdorys a 6 bytů v každém podlaží. Jedná se o masivní stavbu se železobetonovým skeletem. Zevně umístěné železobetonové podpěry slouží k zachycení zatížení stropů a fasád. Z vnější strany jsou masivní, nehořlavé betonové podokenní zdi a nehořlavé vyzděné stěny skeletu mezi okny.

Objekt má pouze jeden uvnitř umístěný prostor schodiště (žádné dvě chráněné únikové cesty). Chybí stabilní hasicí zařízení (Zákonná povinnost u nových budov od 2007 s výškou nad 30 m).

Při renovaci obvodového pláště výškové budovy Grenfell Tower byl použit zateplovací systém s odvětranou mezerou (izolace PIR + obložení Raynobond Architecture PE) nikoliv kontaktní zateplovací systém. Nová okna navíc navazovala na izolaci a na chodbách bylo nechráněné plynové potrubí.

Protipožární dveře nebyly funkční, chyběl požární alarm. Požární suchovody také nebyly funkční. Požár se stal v noci a většina nájemníků spala nebo držela Ramadán, většina bytů měla pootevřená okna, byla teplá noc.

Nejbližší požární stanice byla uzavřena v roce 2014 v rámci úsporných opatření (£29 milionů) bývalým starostou Borisem Johnsonem. To způsobilo prodloužení dojezdového času ze 4 minut a 37 sekund na 7 minut a 59 sekund.

K domu byl omezený přístup zásahové techniky. Požární instrukce nabádaly nájemníky zůstat v bytě, pokud hoří mimo jejich byt a vyčkat příchodu záchranářů.

Výsledek by byl obdobný i v případě použití minerální vlny namísto PIR desek v kombinaci s použitým hořlavým obkladem. Použití nehořlavých obkladů by celou investici prodražilo o pouhých 5.000 GBP (cca 140.000 Kč).

Odhad škod včetně potenciálních kompenzací za oběti je 1 miliarda GBP (cca 38 miliard Kč), pojistka je na 20 mil. GBP. Nyní je třeba vyčkat na oficiální výsledky vyšetřování.

Ing. Pavel Zemene, Ph.D.
Sdružení EPS ČR
Sdílet