Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kouření škodí nejen zdraví, ale i majetku

Kouření je jednou z častých příčin vzniku požáru. Za posledních pět let jeho následky zemřelo v České republice 93 osob a škoda na majetku dosáhla výše 330,61 mil. Kč. Požár může postihnout nejen samotného kuřáka, ale také ostatní osoby žijící s ním v domácnosti a v jejím okolí.

Ilustrační foto

Hořící cigareta je otevřený oheň. Ve žhnoucím konci může mít až několik stovek stupňů Celsia a takto vysoká teplota pak velice snadno zapálí další hořlavé látky. To přináší značné riziko zejména v domácnostech, které jsou v dnešní době doslova přeplněny vybavením z materiálů, které se snadno vznítí a rychle hoří (např. čalouněný nábytek, matrace, bytové textilie). I přes rychlý zásah hasičů tak již často nelze lidem pomoci. „V roce 2008 máme evidováno celkem 832 požárů způsobených kouřením, tyto požáry způsobily škody za 40,47 mil. Kč a 11 lidí při nich zemřelo a dalších 74 utrpělo zranění," říká tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR kpt. Petr Kopáček.

U nových staveb je nyní toto riziko eliminováno nutností instalace kouřového hlásiče. Už téměř rok je v platnosti vyhláška č. 23/2008 Sb, která přináší vyšší požadavky na vybavení nových rodinných domů a staveb určených pro bydlení zařízením autonomní detekce a signalizace (obecně „hlásičem požáru"). Přestože se povinnost vybavit si objekt hlásiči požáru vztahuje jen na nové stavby, o jeho instalaci by měli uvažovat i majitelé starších domácností. Vyhláška určuje pouze povinné minimum, záleží pak na občanech, jak velký bezpečnostní komfort si zajistí. 

Každý by si měl uvědomit, že investovat do zabezpečení domácnosti z hlediska požární ochrany se zcela jistě vyplatí. Chrání si především svůj život a zdraví, a samozřejmě i majetek. Možností, jak nainstalovat kouřový detektor je několik. „Nejlevnější verzí je autonomní detektor. Ten splní účel tím, že přítomnost kouře v místnosti zvukově a opticky signalizuje a zachrání prioritně lidský život. Druhou možností je napojení detektoru k zabezpečovací ústředně, výhodou je oproti prvnímu typu zaslání informace majiteli na mobil. Třetím plnohodnotným řešením je napojení na pult centrální ochrany. Detektory zůstávají stejné, ale zabezpečovací zařízení předává navíc i upozornění na požár na pracoviště se stálou službou střežení, která zajistí likvidaci požáru," vyjmenovává možnosti Viktor Slanař, vedoucí tuzemského prodeje společnosti Jablotron Alarms. „Důležitým aspektem při výběru kouřového detektoru je spolehlivost, cena a záruka, a ujištění, že je výrobek certifikovaný. Těch je v současnosti nedostatek a mnoho firem na českém trhu tuto certifikaci nemá. Bez certifikovaného detektoru vám ale nebude novostavba zkolaudována," upozorňuje Viktor Slanař.

Ve vyspělých státech je hlásič požáru na rozdíl od ČR naprosto běžných vybavením domácnosti – např. v Dánsku je požárním hlásičem vybaveno 75 % všech domácností, ve Finsku dokonce 98 % domácností, v Norsku 97 %. Kouřový detektor výrazně zvyšuje šance na přežití a chrání majetek v domácnosti před ničivým požárem.

Foto: archiv Hasičský záchranný sbor České republiky


Mgr. Tereza Šedajová



-swo-

Sdílet