Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Broučkova premiéra

Od počátku roku 2002 mají pražští hasiči v užívání speciálního pomocníka na pásech. Jedná se o robota pro zásahy ve vysoce rizikových podmínkách pro hasiče. Nidko by však zřejmě nečekal, že si tento pomocník svoji ostrou pracovní premiéru odpracuje mimo své domovské působiště.



V 17.12 hodin dne 29. 8. 2002 byl na HZS ÚO Beroun nahlášen požár garáže. K požáru byly vyslány celkem tři profesionální hasičské jednotky a dvě jednotky dobrovolné. Na místo se první jednotka dostavila v 17.20 hodin.

V průběhu zásahu bylo zjištěno, že se v prostoru garáže nachází svářecí souprava. Jelikož berounští hasiči nechtěli zbytečně riskovat své životy při manipulaci s tepelně namáhanými tlakovými láhvemi, pozvali si na pomoc pražské kolegy s robotem, který je právě pro takové situace zkonstruován.

Robot je vybaven kamerou a proudnicí, která dokáže hasit nebo chladit horké tlakové láhve. Termokamerou může zjistit teplotu požářiště, aniž by museli hasiči riskovat své životy.

Pražští hasiči vyjeli k případu v Berouně ze stanice č.1 a 3 v 18.32 hodin. Po dojezdu na místo robot, pod vedením kpt. Ing. Kratochvíla, vynesl z garáže obě láhve a uložil je na bezpečné místo.
Sdílet