Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cisterna s desítkami tisíc litrů pohonných hmot se převrátila u Malovic, hasiči ji přečerpávali celou noc

Náročný zásah připravila hasičům dopravní nehoda, která se stala u Malovic, části obce Podeřiště. Havarovala zde cisterna převážející několik desítek tisíc litrů nafty a benzínu. Cisterna se ze zasněžené silnice převrátila pod svah.

K nehodě vyjeli profesionální hasiči ze stanice Prachatice, svolána byla jednotka SDH obce Netolice. Jelikož se dal předpokládat masivní únik nafty a benzínu, jako posilová jednotka byl na místo vyslán z českobudějovické stanice chemický kontejner.

Po průzkumu místa nehody podal velitel zásahu zprávu, že cisterna leží na převrácená na poli. Hasiči ji nejprve zajistili protipožárním opatřením a zároveň provedli kontrolu, zda a kolik nafty nebo benzínu uniká.

Podle informací od řidiče bylo v cisterně převáženo více než 28 000 litrů nafty, téměř 7 000 litrů benzínu Naturalu 98 a přes 4 000 litrů benzínu Naturalu 95. Hasiči nalezli jen drobný únik látek, který zlikvidovali sorbentem. Mezitím byla majitelem zajištěna náhradní cisterna, která vyjela z Prahy a do které budou nafta a benzín přečerpány.

Současně k nehodě byla povolána specializovaná firma, která po přečerpání kamión vyprostí. Hasiči dále okolo cisterny rozmístili záchytné vany a připravili se na přečerpávání. Náhradní cisterna přijela k nehodě po 23. hodině. A začalo přečerpávání.

Zásah bude pokračovat jistě celou noc. Náročný je nejen z časového hlediska, ale také tím, že neustále padá sníh a teplota se pohybuje pod bodem mrazu.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet