Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Turistu z radniční věže spouštěli na laně

Záchrana turisty, který na ochozu radniční věže utrpěl infarkt, byla námětem dnešního taktického cvičení IZS ve Znojmě.

Záchrana turisty, který na ochozu radniční věže utrpěl infarkt, byla námětem dnešního taktického cvičení IZS ve Znojmě.

Plán cvičení vycházel z modelové situace, podle níž skupinka turistů vyjde na dřevěný ochoz radniční věže v centru města. Jednomu z turistů se udělá nevolno. Ostatní mu poskytnou první pomoc a vzhledem k podezření na infarkt zavolají záchranáře. Protože zraněný je ve výšce téměř 70 metrů a na ochoz věže je ztížený přístup po úzkém točitém kovovém schodišti, na místo se zdravotníky vyjeli také hasiči a příslušníci dalších složek IZS – policisté a strážníci městské policie. Policisté a strážníci uzavřeli prostor na rohu ulic Obroková a Radniční k zásahu záchranářů.

Zdravotníci se snažili zdravotní stav turisty stabilizovat, spolu s hasiči ho umístili na nosítka, průzkum však ukáže, že po úzkých točitých schodech muže do bezpečí nelze dostat. Hasiči – lezci se specializací k záchraně osob z výšek a hloubek proto ihned zahájili přípravy k transportu muže vnější cestou – spuštěním na laně pomocí horolezecké techniky. Oknem ve střeše věže nad ochozem ve výšce téměř 80 metrů spustili dolů lana. K záchraně muže v nosítkách bylo ale nutné také ze dřevěného ochozu odstranit okenice a mříže na oknech. Uvolněným otvorem hasiči – lezci nosítka se zraněným připevnili ke spouštěcím lanům. Po zajištění nosítek se jeden z lezců se zraněným spustil dolů. Po překonání výšky téměř 70 metrů hasiči zraněného turistu (figuranta) na chodníku před radnicí předali zdravotníkům k transportu do nemocnice.

Simulovaná záchrana muže v extrémně složitých podmínkách trvala hasičům – lezcům 40 minut. Cvičení prověřilo příjezdové cesty k zásahu, možnosti součinnosti a akceschopnosti složek integrovaného záchranného systému a technické možností řešení mimořádné situace. Taktického cvičení se zúčastnilo téměř 30 příslušníků základních a dalších složek integrovaného záchranného systému.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet