Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár neobydleného objektu v Luštěnicích

Požár starého neobydleného objektu uprostřed lesa v katastru obce Luštenice na Mladoboleslavsku byl oznámen na tísňovou linku krátce před desátou hodinou dopolední dne 16. 6. 2009 . Původní hlášení znělo, že hoří stará budova a požár se rychle šíří do lesa. Na místo byly postupně vyslány dvě profesionální jednotky a tři dobrovolné.

Při jízdě k místu požáru bylo už na několik kilometrů možné pozorovat sloup černého dýmu. Velitel první jednotky proto požádal o posilové jednotky. Při příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že došlo k požáru tesco objektu o rozměrech cca 40×10 metrů. Objekt byl jednopodlažní, v době příjezdu hasičů byl již zřícený. Vlivem vysoké teploty docházelo k odlétávání eternitové střešní krytiny do vzdálenosti 15 metrů.

Jako první na místo dorazila jednotka HZS Mladá Boleslav s technikou CAS 24 T-815 a CAS 32 T-815, postupně dojížděly další jednotky: HZS Benátky nad Jizerou s CAS 32 T-148, JSDHO Smilovice s CAS 32 T-815, JSDHO Luštěnice s CAS 25K L101 a JSDH Dobrovice s CAS 25 RTHP.

Postupně bylo nataženo celkem pět proudů C a byla prováděna lokalizace požáru a současně ochrana okolí neboť požár se šířil na přilehlé stromy. Po intenzívním půlhodinovém hasebním zásahu byla provedena lokalizace. Byly zredukovány síly a prostředky na místě požáru. Na dohlídku byly na místě ponechány jednotky SDH.

Vyšetřovatel požáru na místě určil jako příčinu hru dětí, ale nebyla vyloučena ani nedbalost neznámé osoby. Požár, který zničil celou budovu, měl za následek škodu 15.000,– Kč, hasebním zásahem se podařilo uchránit lesní porost v hodnotě 20.000,– Kč.



por. Ing. Michal Macoun
Vyšetřovatel požárů ÚO Mladá Boleslav



-swo-

Sdílet