Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena v Jablonci nad Nisou vyhrožovala shozením dětí z balkónu, zasahovali i hasiči

Zásah policistů, hasičů, zdravotníků a městských strážníků si vyžádalo chování mladé ženy, která stála na balkóně ve druhém patře panelového domu a vyhrožovala shozením dvou malých dětí, pokud se na místo nedostaví její rodina s přítelem.

V neděli 18. února 2018 v noci krátce po třiadvacáté hodině policisté na lince 158 přijali oznámení o tom, že v Jablonci nad Nisou v ulici Lípová na balkóně ve druhém patře panelového domu stojí žena, má v ruce malé dítě a volá o pomoc s tím, že v bytě hoří.

Policejní hlídka z Obvodního oddělení v Jablonci nad Nisou, která ihned vyjela na místo, se zde spojila s oznamovatelem. Ten uvedl, že do uvedené ulice přijel za svým kamarádem, kdy najednou z balkónu ve druhém patře na něho začala křičet mladá žena, že v bytě hoří, ať zavolá pomoc.

V době příjezdu tříčlenné policejní hlídky, tato mladá žena stála na balkóně a v náručí držela dítě. Druhé dítě sedělo na podlaze balónu. Později bylo zjištěno, že se jedná o 27letou ženu a její děti ve věku sedm měsíců a dva roky. Hlídka začala s ženou na balkóně komunikovat a ptala se, co se děje a jak jí mají pomoci.

Žena ovšem působila velmi zmateně, neustále dokola opakovala, že jsou to falešní policisté, požadovala vidět svoji rodinu a vyhrožovala, že pokud se k ní někdo přiblíží nebo svoji rodinu neuvidí, tak obě děti vyhodí z balkónu.

Na místo byl následně také přivolán i policejní vyjednavač, před jehož příjezdem neustále se ženou mluvil jeden z policistů. Druhý policista mezi tím vyšel do třetího patra domu a snažil se zajistit přístup do bytu mladé ženy s dětmi.

Tento policista vyšel na balkón, který se nachází nad balkónem uvedené ženy. Ta neustále po policistovi, který s ní hovořil, požadovala, aby se na místo dostavila její rodina i s přítelem.

Mezi tím již hasiči pod uvedeným balkónem, který byl ve výšce sedmi metrů, rozprostřeli plachtu pro případné zachycení dětí.

Krátce před půlnocí se na místo události dostavila matka, bratr i přítel mladé ženy. Společně s nimi na místo přijel i policejní vyjednavač. V tu chvíli policista, který s ní celou dobu hovořil, vyjednal, že matku, bratra i přítele pustí do bytu. Následně tedy žena i s oběma dětmi opustil balkón a vešla zpět do bytu a příbuzné s přítelem do něj pustila.

V tomto okamžiku ještě policista, který byl na balkóně ve třetím patře, slezl na balkón k bytu mladé ženy, kde zjistil, že balónové dveře jsou uzamčené. Pro případ, že by se žena na balkón z nějakého důvodu s dětmi vrátila, zůstal tento policista na balkóně schovaný.

Do bytu následně žena vpustila spolu s matkou, bratrem a přítelem i policejního vyjednavače. Společně s nimi do bytu vešli i záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, kteří si ženu poté, co předala své děti matce a bratrovi, vzali do péče.

Dechová zkouška na alkohol byla u ženy negativní. Orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek byl ovšem pozitivní na metamfetamin/am­fetamin.

Žena byla následně převezena za doprovodu policejního vyjednavače na záchytnou stanici do Liberce. Žádný požár v bytě ženy ohledáním místa zjištěn nebyl.

Na místo události se kromě policejních hlídek sjely jednotky Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, posádky Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a hlídky Městské policie.

Policisté z Obvodního oddělení v Jablonci nad Nisou, kteří i nadále celý případ šetří, již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu.

Na závěr je důležité vyzdvihnout snahu a iniciativu všech policistů, kteří se snažili po celou dobu s mladou ženou pod vlivem omamných a psychotropních látek komunikovat a svým rychlým jednáním jí zabránit, aby své výhrůžky směrem k malým dětem vyplnila.

nprap. Dagmar Sochorová
Policie ČR
Sdílet