Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodě unikne zkapalněný dusík

Srážka dvou osobních a jednoho nákladního vozidla způsobí únik nebezpečné látky do životního prostředí, zranění sedmi osob a jejich otravu nebezpečnou látkou. To je zhruba námět cvičení, které se uskuteční zítra na Rokycansku u obce Osek.

Srážka dvou osobních a jednoho nákladního vozidla způsobí únik nebezpečné látky do životního prostředí, zranění sedmi osob a jejich otravu nebezpečnou látkou. To je zhruba námět cvičení, které se uskuteční zítra na Rokycansku u obce Osek.

Mezi 16.30 a 18.30 hodin ve čtvrtek 18. června 2009 se na komunikaci III. třídy před obcí Osek srazí dvě osobní vozidla, z nichž jedno patří plemenářskému závodu a převáží kryogenní nádobu se zkapalněným dusíkem, dalším účastníkem havárie je cisternový nákladní automobil přepravující 20 000 l kyseliny fosforečné.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

Při nehodě dojde k poškození pláště cisterny a rozsáhlému úniku nebezpečné látky. Na místě se nachází sedm zraněných osob, z nichž čtyři jsou uvězněné ve vozidlech. Nárazem se zničí také kryogenní nádoba a zkapalněný dusík se vylije. Zraněné osoby v místě havárie se nadýchají nebezpečné látky a jedna z nich utrpí omrzliny. Takto zní námět cvičení, které absolvují jednotky požární ochrany z Rokycanska, Plzně a ZZS. Úkolem zúčastněných složek je identifikace nebezpečné látky, zjištění jejích vlastností a stanovení pořadí záchrany osob.

Jednotky mají za úkol zachránit, dekontaminovat a roztřídit zraněné. Dalším úkolem je omezení úniku nebezpečné látky a snížení rychlosti odpařování látky, která už unikla.

Cílem taktického cvičení je procvičení řízení a koordinace složek IZS při společném zásahu, jejich seznámení s vlastnostmi nebezpečné látky. Velitel zásahu ověří fungování informační podpory v systému TRINS (Transportní informační a nehodový systém) a spolupráci s Toxikologickým centrem.

Zúčastněné složky:

HZS Rokycany
HZS Radnice
HZS Plzeň-Košutka
JSDH Osek
ZZS Pk Rokycany
Chemická laboratoř Třemošná

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-kow-

Sdílet