Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár zničil zaparkovaná auta

Dvě zaparkovaná auta zničil noční požár ve Valticích na Břeclavsku. Škoda je podle předběžného odhadu 800 tisíc korun.

Dvě zaparkovaná auta zničil noční požár ve Valticích na Břeclavsku. Škoda je podle předběžného odhadu 800 tisíc korun.

Auta vzplanula krátce po půlnoci v ulici Úvaly před bydlištěm jednoho z majitelů. Ten se o požáru dozvěděl od souseda, kterého vzbudilo štěkání psa a rány. Na ulici hořelo vozidlo Audi TT Quatro, oheň se rozšířil také na sousední vozidlo Volkswagen Touran.

Požár byl hasičům ohlášen 48 minut po půlnoci, na místo vyjely tři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Břeclavi a Mikulově a místní dobrovolná jednotka. Hasiči z Valtic, kteří k požáru přijeli jako první, proti plamenům nasadili dva vodní proudy. Profesionální hasiči zásah rozšířili o vysokotlaký proud, kterým vozidla po dohašení ochladili. Požár se podařilo lokalizovat v 1.13 hodin a za dalších 25 minut zlikvidovat.

Vozidlo Audi oheň zcela zničil, u sousedního vozidla Volkswagen Touran vyhořela zadní část a kabina.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS spolu se specialisty policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz a laboratoře školícího střediska HZS v Tišnově. Mezi pracovními verzemi vyšetřovatel nevyloučil úmyslné zapálení.

V noci hasiči vyjížděli také k požáru vozidla na silnici z Rajhradu do Pohořelic na Brněnsku. Vozidlo Ford Focus, které stálo na okraji silnice kvůli technické závadě motoru, začalo hořet po 22. hodině. K požáru, ohlášenému ve 22.31 hodin, vyjely tři jednotky hasičů – profesionální jednotka ze stanice v Židlochovicích a dobrovolné jednotky ze Syrovic a Holasic. Oheň, který zachvátil kabinu auta, hasiči pomocí vysokotlakého proudu dostali pod kontrolu ve 22.45 hodin a po dohašení a ochlazení auta zlikvidovali ve 23.13 hodin. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS, vozidlo také prozkoumali specialisté policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz. Způsobenou škodu vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil na 160 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

-kow-

Sdílet