Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali požár odsávacího systému v průmyslovém objektu v Kostelci nad Orlicí

Ve čtvrtek dne 22. 2. 2018 krátce po půl osmé ráno byl na operační středisko hasičů ohlášen požár v areálu firmy Federal-Mogul Friction Products, a.s. v Jirchářské ulici v Kostelci nad Orlicí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Rychnova nad Kněžnou, podnikoví hasiči ŠKODA Kvasiny a dále dobrovolní hasiči z Kostelce nad Orlicí, Častolovic, Doudleb nad Orlicí, Týniště nad Orlicí a Vamberku.

V době příjezdu hasičů již probíhala řízená evakuace asi osmdesáti zaměstnanců firmy, kteří se včas dostali mimo prostory zasažené ohněm a kouřem. Dvě osoby si stěžovaly na nevolnost z nadýchání zplodin hoření a skončily v péči zdravotnické záchranné služby.

Hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o požár odsávacího systému v jedné z výrobních hal. Plamenný oheň se šířil potrubím, další součásti budovy nebyly přímo zasažené ohněm, ale především kouřem a dalšími zplodinami hoření. Hasiči nasadili celkem pět vodních proudů a zahájili hašení.

Zároveň rozebírali některé části potrubí, tak aby zabránili dalšímu šíření požáru. Použili přetlakovou ventilaci na odvětrávání objektu.

Při zásahu byly efektivně využity také dva speciální vodní proudy „Cobra“. Ty jsou určené pro studené řezání tvrdých materiálů (v tomto případě potrubí) za pomoci vodního paprsku a následné hašení vodní mlhou.

Hasiči dostali požár pod kontrolu po desáté hodině dopoledne a následně probíhalo dohašování a rozebírání poškozených částí odsávání.

Podle prvotního odhadu hasičského vyšetřovatele vzniklá škoda překročí částku jednoho milionu korun, uchráněné hodnoty pak budou pravděpodobně v desítkách milionů korun. Příčina požáru je v šetření, jako nejpravděpodobnější se jeví technická závada, případně nedbalost.

Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet