Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Systém EPS ochránil obchodní dům s nábytkem v Liberci na výbornou

Ve čtvrtek 22.02.2018 před osmou hodinou ranní se k budově obchodního řetězce Sconto Nábytek v Liberci sjelo několik hasičských jednotek, aby likvidovalo požár v odd. nábytku. Obchod ještě neměl otevřeno a v budově se tou dobou nikdo nenacházel. Naštěstí je objekt vybaven Elektrickou požární signalizací (EPS), která rychle identifikuje, že v hale hoří a místo požáru dokáže lokalizovat. Příčinou vznícení tří sedacích souprav byl horký povrch žárovky, která spadla na jednu z pohovek.

Díky stabilnímu hasicímu zařízení EPS, které v tomto případě zafungovalo velmi dobře škoda na majetku nepřesáhla 200.000 korun. Systém EPS uvědomil hasiče a spustil řadu na sebe navazujících opatření, která postupně dokáží zabránit vzniku velkých materiálových ztrát a v horších případech i ztrátě lidských životů. Otevřely se například odvětrávací klapky, a tak mohl jít kouř mimo budovu, byly odblokovány dveře, a tím byl umožněn volný přístup jednotkám požární ochrany, systém spustil i tzv. sprinklery, které požár hasí vodou ve formě sprchového proudu.

Hasiči po příjezdu provedli dohašení nábytku, kontrolu objektu a na místě zásahu zůstal vyšetřovatel příčin vzniku požáru, aby stanovil výši škody.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet