Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranný útvar v Hlučíně získal výkonnější pásové rypadlo, stroj CAT 336F LN je speciálně upraven pro činnosti hasičů

Firma Zeppelin CZ dodala Záchrannému útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky nové pásové rypadlo Caterpillar 336F LN SB. Stroj pro zemní práce, ale i demolici nebo odstranění zbytků budov, stál 10 855 757 korun včetně DPH a příslušenství, to se na částce podílí 2 397 857 korun.

S financováním pomohla Evropská unie z Integrovaného regionálního operačního programu „Zvýšení připravenosti HZS ČR k řešení a řízení rizik způsobených změnou klimatu“.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR v Hlučíně převzal nové pásové rypadlo CAT 336F, spolufinancovala ho Evropská unie

Podvozek

Rypadlo je osazeno dvěma čelními pracovními světlomety, dvěma zadními světlomety, osvětlením prostoru za kabinou sledovaného kamerou, jedním světlometem pro osvětleni ramene a dvěma světlomety na výložníku.

Rypadlo má přípojný bod pro nouzové spouštění motoru náhradním zdrojem. Motor Cat C9.3 ACERT disponuje výkonem 228 kW a splňuje emisní normu Stage IV.

Objem palivové nádrže je 620 litrů a je možno ji plnit jak přes hrdlo nádrže, tak elektricky poháněným čerpadlem napojeným na soustavu rypadla. Čerpadlo je součástí dodávky a v rypadle je vytvořen prostor pro jeho trvalé umístěni.

Kabina strojníka

Kabina má na střešním a čelním okně mříže pro splnění bezpečnostních požadavků dle norem ROPS (Roll Over Protective Structure – konstrukce chránící při převrácení) a FOGS (Falling Object Guard Structure – ochranná konstrukce chránící proti padajícím objektům).

Pro spojení je k dispozici ruční analogová radiostanice Motorola v držáku s připojeným externím mikrofonem a reproduktorem.

V kabině je topeni nezávislé na chodu motoru a jízdě, klimatizace a rádio. Dále je zde vytvořen úchyt pro bezpečnou přepravu a použití izolačního dýchacího přistroje Dräger PSS 90.

V zorném poli strojníka je zobrazovací displej kamery sledující prostor za kabinou.

Rameno

Caterpillar má dvouokruhový hydraulický systém a je vybaven kombinovaným přídavným hydraulickým okruhem a předvolbami pro přídavná zařízení, jako jsou hydraulické demoliční nůžky a demoliční a třídící drapák. Hydraulika má automatickou regulaci dle zatížení stroje.

Na konci ramene je hák umožňující jeřábování břemen o hmotnosti 14 tun.

Záchranná rota Hlučín disponovala stejným typem techniky již od roku 2013 a za uplynulé období bylo rypadlo nasazeno u desítek mimořádných událostí. Jednalo se zejména o požáry skládek a skladů, kde se osvědčila možnost pracovat i s hořícím materiálem.

Mimo požáry bylo rypadlo využíváno i ke zpevňování svahu při sesuvech půdy, čištění koryt řek a demolicím objektů po povodních nebo k rozebírání konstrukcí staticky narušených objektů.

Nové rypadlo svými parametry převyšuje to, jímž jednotky již pět let disponují a najde tak ještě širší využití. Nově bude navíc jedno rypadlo dislokováno v Hlučíně a druhé v Jihlavě, čímž se zkrátí doba nasazení této techniky ve vzdálenějších částech republiky. 

Přečtěte siPásové rypadlo Caterpillar 329E LN pomůže Záchrannému útvaru HZS především při demolicích objektů

Rameno je uzpůsobeno k rychlé výměně pracovních nástrojů za pomoci hydraulického rychloupínacího zařízení ovládaného z kabiny strojníka. Proti samovolnému pohybu při úniku oleje je chráněno hydraulickými zám­ky.

Hydraulické rozvody na rameni jsou chráněny ohnivzdornými návleky se samozhášecí vrstvou.

Nástroje

Součástí dodávky jsou celkem čtyři pracovní nástroje. Mezi ně patří podkopová lopata o objemu 0,9 m3 a svahovací lopata o šířce 1,5 m.

Dále pak hydraulické demoliční nůžky s vyměnitelnými čelistmi pro drcení materiálu o délce 750 mm průběžně se otáčející až o 360° s drticí silou 3 200 kN.

Čtvrtým nástrojem je demoliční a třídící drapák o objemu čelisti 800 litrů a svěrné síle 66 kN s možnosti otáčení o 360°.

Rozměry a hmotnosti

Výškový dosah rypadla je 13 760 mm, hloubkový pak 6 640 mm. Rypná síla lopaty je 209,7 kN. Nejvyšší pojezdová rychlost je 4,8 km/h, celková výška v přepravní poloze je 3 740 mm, v ní je CAT dlouhý 11 370 mm a široký 2 990 mm. Celková hmotnost bez přídavných nástrojů a zařízení je 40,8 tun.

Pro barevnou úpravu rypadla byla použita červená barva v odstínu RAL 3000.

Sdílet