Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po vážné nehodě ve Valašském Meziříčí

Dne 18. 6. 2009 v 05:23 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě ve Valašském Meziříčí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem a později i se speciálním protichemickým kontejnerem.

Dne 18. 6. 2009 v 05:23 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem a později i se speciálním protichemickým kontejnerem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním tahu I/35 došlo k velmi těžké dopravní nehodě mezi osobním autem zn. Š Octávia combi a nákladní soupravou s tahačem zn. Renault.

Řidič osobního auta pravděpodobně v mikrospánku přejel do protisměru, kde narazil do kamionu. Čelní náraz osobního auta směřoval do oblasti nádrže tahače, která se utrhla, poškodila a došlo k masivnímu úniku nafty.

Po nárazu skončilo osobní auto v příkopu s velmi poškozenou přední částí a utrženým předním kolem. Řidič kamionu se snažil střetu zabránit úhybným manévrem. Po nárazu chtěl udržet celou soupravu na silnici a ve smyku došlo k uvolnění a vysypání části nákladu v kontejnerech. Návěs se zastavil až v příkopu.

Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění jednoho ze dvou přepravovaných dětí v osobním autě. Od vážnějšího zranění uchránily obě děti autosedačky. Děti byly po prvotní prohlídce a ošetření posádkou zdravotnické záchranné služby odvezeny do nemocnice k preventivní prohlídce. Řidiče osobního auta a jeho spolujezdkyni ochránily aktivované airbagy a nezraněn byl i řidič kamionu.

Prioritou hasičů bylo zajistit havarované vozy proti případnému požáru a zabránit ekologické havárii po masivním úniku nafty a provozních kapalin. Velitel zásahu si proto nechal na místo vyslat speciální protichemický kontejner a větším množstvím sorbentů byly látky zlikvidovány. Znečištěná vozovka byla nakonec hasiči opláchnuta speciální čisticí kartuší na ropné produkty.

O ekologickém ohrožení půdy u silnice jsme informovali zástupce životního prostředí obce. Město zajistí odbagrování části zasažené zeminy a sanaci místa.


Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla vozovka zcela uzavřena. Doprava byla odkláněna na objízdnou tasu přes místní čerpací stanici po dobu několika hodin. Přeložení nákladu z havarovaného kamionu si zajistila sama firma, stejně jako i vyproštění vozu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet