Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení ve Slovinsku bylo pro hasiče zaměřeno na praktické záležitosti spojené s překročením hra­nic

Cvičení se uskutečnilo ve slovinském Brdu ve dnech 17. – 21. 2. 2018. Za HZS hl. m. Prahy se zúčastnili por. Ing. Jaromír Piesch, nprap. Ivo Kabelka a pprap. Bc. Jiří Kubeš​

Jako účastníci tohoto cvičení v pozici velitele a zástupce velitele AMP a MUSAR teamu měli hasiči možnost blíže se seznámit s procedurami a praktickými aspekty zahraniční mise AMP a MUSAR teamu.

Cvičení bylo zaměřeno na praktické záležitosti spojené s překročením hranic, celními a lékařskými procedurami, vybudováním BoO, jejím provozem, administrativou a informačním přehledem. Dále získáváním informací, jejich zpracováním a vyhodnocováním v simulovaných podmínkách fiktivní země zasažené povodněmi.

Velký důraz byl kladen na spolupráci s ostatními zahraničními týmy:

  • HUSAR a MUSAR z Řecka, Holandska a Rakouska
  • HCP z Rumunska
  • WSAR z Estonska
  • CBRN z Dánska
  • FRB z Belgie/Lucem­burska
  • FC z Francie
  • EUCP týmu složeného z expertů z různých EU zemí

Byly také testovány schopnosti efektivně se přizpůsobit mimořádným situacím, podat přehled o současných potřebách a požadavcích zasažené země a zajistit efektivní využití humanitární pomoci vyslanou ČR.

ČR by měla pokračovat ve vysílání odborníků z řad HZS ČR na podobná cvičení, protože je možné vyzkoušet si postupy a procedury vyžadované ERCC/ OSOCC/ LEMA. Tyto možnosti se přímo nabízí i v souvislosti, že náklady spojené s cvičením jsou hrazeny z prostředků EU.

Možnost setkat se s členy týmu považují hasiči za zkušenost nejcennější z důvodu reálné možnosti a možná i nutnosti spolupráce na místě mimořádné události a v rámci humanitární pomoci postiženému státu uvnitř i mimo rámec EU, což v budoucnu bude jistě znamenat přínos pro ČR a její zahraniční politiku. Cvičení bylo organizováno na velmi vysoké úrovni a zejména simulované podmínky a technické vybavení bylo excelentní.

pprap. Bc. Jiří Kubeš​ – HZS hl. m. Prahy
Sdílet