Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Pavlově se utkají vodní záchranáři

Vodní záchranáři z celé republiky se ve dnech 27. a 28. června v Pavlově na Břeclavsku utkají v mistrovství ČR.

Vodní záchranáři z celé republiky se ve dnech 27. a 28. června v Pavlově na Břeclavsku utkají v mistrovství ČR.

Klání v disciplinách na volné hladině je vedle účasti týmů vodní záchranné služby Českého červeného kříže otevřené také pro vodní záchranáře z dalších organizací a složek, například z městské policie a hasičských sborů. Soutěž se uskuteční pod záštitou Jihomoravského kraje a Hasičského záchranného sboru JmK a dalších složek integrovaného záchranného systému. Na hladině i na břehu vodního díla Nové Mlýny se záchranáři v sobotu a v neděli utkají o prvenství v 11 soutěžních disciplinách.

V sobotním programu budou tříčlenné týmy zdolávat sedm disciplin. Při plavání ve ztížených podmínkách závodníci změří síly ve štafetě třikrát sto metrů, třikrát sto metrů se základní potápěčskou výbavou a na třikrát sto metrů s tažením figuríny tonoucího. Soutěž prověří jejich kvality i při záchraně tonoucího pomocí záchranného míče, pomocí plavidla i windsurfingového plováku, a také při oživování tonoucího s masáží srdce a umělým dýcháním.

V neděli se ve čtyřech disciplinách utkají tříčlenné týmy, v nichž bude nejméně jeden člen držitelem osvědčení pro vůdce malého plavidla. Na vodě budou týmy soutěžit v technice jízdy s motorovým člunem (slalom, couvání, příjezd ke břehu) a v záchraně osob z vodní hladiny. Na břehu se utkají ve znalostech při oživování tonoucího a poskytování první pomoci. V této disciplině si týmy vylosují typ poškození zdraví a jejich úkolem bude teoreticky popsat postup první pomoci, prakticky ji poskytnout a postarat se o transport zraněného a jeho předání lékaři.

Soutěž bude slavnostně zahájena v sobotu v 9 hodin, vyhlášení výsledků je plánováno v neděli od 14 hodin. Vítězná družstva mužů i žen získají pohár prezidenta Českého červeného kříže, putovní pohár Hasičského záchranného sboru ČR a další ceny.

V bohatém doprovodném programu se uskuteční ukázky zásahů integrovaného záchranného systému, při nichž diváci uvidí v akci například vrtulníky letecké záchranné služby a letecké služby Policie ČR s hasiči – leteckými záchranáři HZS Jihomoravského kraje a zásah policejní motorizované pohotovostní jednotky. Po oba dny bude v areálu mistrovství vystavena moderní zásahová technika zúčastněných složek IZS, a uskuteční se prezentace výrobců záchranářské techniky a pomůcek.

Úplné propozice ke stažení v příloze.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-miw-

Sdílet
Přiložené soubory
mcr.pdf zobrazit online PDF 1 MB