Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení – plošný požár lesa na mezinárodním letišti

Ve čtvrtek 18. června 2009 od 9 do 11 hodin proběhlo taktické cvičení na plošný požár lesa na veřejném mezinárodním letišti města Olomouce v Neředíně.

Ve čtvrtek 18. června 2009 od 9 do 11 hodin proběhlo taktické cvičení na plošný požár lesa na veřejném mezinárodním letišti města Olomouce v Neředíně.

Cvičení mělo několik cílů:

procvičit činnosti spojené s hašením požáru lesních a travnatých porostů prostřednictvím vrtulníku se závěsným Bambi vakem, nácvik plnění závěsného vaku vrtulníku letecké služby Policie ČR pomocí požární techniky, nácvik činnosti leteckých záchranářů HZS Olomouckého kraje při práci v podvěsu a slaňování,
procvičení shozu hasební látky na určený cíl v prostoru letiště Olomouc z vrtulníku.

Hlavním důvodem uspořádání cvičení byla skutečnost, že v Olomouckém kraji nikdy podobné cvičení nebylo a občas se požár v nepřístupném terénu objeví. Příkladem může být požár na Šumpersku v Bohutíně ze dne 25. 4. 2009.

Požár palouku v lese

V sobotu 25. dubna byl v 16:37 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár palouku v lese v katastru obce Bohutín (Burdův vrch). Na místo vyrazili profesionální hasiči ze Šumperku a Zábřehu a dobrovolní hasiči z Bludova a Rudy nad Moravou. Požár palouku na ploše asi 100 × 100 m byl ve velmi nepřístupném terénu, proto bylo rozhodnuto o použití policejního vrtulníku se speciálními vaky na hašení (bambivaky). Hasiči vyrazili do terénu s nářadím a mechanicky začali požár likvidovat. Vrtulník provedl asi 20 shozů z bambivaků. Požár se podařilo zlikvidovat, oheň se naštěstí nerozšířil mezi vzrostlé stromy. Škoda nevznikla žádná, příčinou bylo pálení klestu.)

Cvičení se zúčastnili profesionální hasiči z Olomouce (9 osob), letecká služba Policie ČR (2 osoby), hasiči SŽDC (Správa železniční dopravní cesty – 3 osoby) a SDH Senice na Hané (6 osob), Velká Bystřice (6 osob), Horka nad Moravou (6 osob).

V rámci povolených vzletových hodin vrtulník provedl několik vzletů, aby uhasil simulované požáry na dvou stanovištích.

Bambi vak je schopen pojmout až 800 l vody a jeho plnění se provádí buď prostřednictvím cisteren (viz cvičení), nebo je vrtulník sám schopen nabrat vodu do vaku z rybníku, jezera apod.

Policejní vrtulník, který je určen k likvidaci požárů lesních a travních porostů a technických zásahů, je z Brna a HZS Olomouckého kraje jej podle interních předpisů může k těmto účelům využít.

Cvičení splnilo určené cíle a do budoucna se plánuje jeho opakování.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje


-miw-

Sdílet