Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z hořícího půldomku ve Zlíně policisté vytáhli ženu, hasiči ji následně resuscitovali

Profesionální hasiči z centrální stanice Zlín a jednotka hasičů statutárního města Zlína měli vyhlášený poplach 27. února 2018 o půl šesté ráno. Se třemi cisternami vyjeli k hlášenému požáru půldomku na ulici Zálešná ve Zlíně.

Příjezd hasičských vozidel k místu požáru velmi komplikoval úzký průjezd v dané ulici, kde stály popelnice i zaparkovaná auta. Po příjezdu na místo byl v plamenech přístavek rodinného domu a požár se šířil dál na dům.

Ještě před příjezdem hasičů se z hořícího domu pokoušel kolemjdoucí muž starší z žen vytáhnout z domu. To se mu však nepodařilo. Ženu nakonec vytáhli policisté spolu s městskými strážníky. Hasiči provedli ošetření těchto osob za pomocí kyslíkových přístrojů.

U starší ženy, která byla ve špatném zdravotním stavu, prováděli resuscitaci, a to až do příjezdu záchranářů, kteří si obě ženy vzali do své péče a převezli je do krajské nemocnice. Nakonec v nemocnici z důvodu intoxikace skončil také kolemjdoucí muž i jeden ze zasahujících policistů.

Hasiči použili dva proudy vody k uhašení a zabránění dalšímu šíření požáru. Hašení prováděli v dýchací technice. Celý zásah však velmi komplikoval přívod elektrické energie, kdy nešlo hasit zcela bezpečně, a to z důvodu elektrického proudu v obnažených kabelech, vedoucích od sloupu k domu. Proto byl na místo přivolán i technik pohotovostní služby dodavatele energie.

Následně byl proveden průzkum vnitřní části půldomku a dohašování ohnisek požáru. Taktéž hasiči provedli průzkum i ve druhé části půldomku, která byla zakouřená, a bylo nutné ji odvětrat.

Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů, který nyní šetří příčinu vzniku požáru.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet