Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň zasáhl podkroví rodinného domu

Čtyři jednotky hasičů dnes brzy ráno zaměstnal požár v podkroví rodinného domu v Babicích nad Svitavou na Brněnsku.

Čtyři jednotky hasičů dnes brzy ráno zaměstnal požár v podkroví rodinného domu v Babicích nad Svitavou na Brněnsku.

Požár byl hasičům ohlášen ve 4.58 hodin, krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo profesionální hasiče ze stanic v Lidické ulici v Brně a v Pozořicích a dobrovolné jednotky z Babic a Kanic.

Místní dobrovolná jednotka, která k zásahu přijela jako první 10 minut po ohlášení požáru, při průzkumu v dýchací technice zjistila, že oheň zasáhl jednu z místností obytného podkroví rodinného domu a objekt je silně zakouřený. Obyvatelé domu byli již venku. Šíření ohně na celou střechu a do dalších prostor se místním hasičům s pomocí přenosných hasících přístrojů podařilo zabránit.

Po příjezdu dalších jednotek hasiči k likvidaci požáru postupně nasadili tři vodní proudy. Jedním proudem zasahovali v hořící místnosti, dalším ochlazovali střechu a třetím proudem venku kropili ohořelé zařízení, které vynášeli z podkroví. Část prohořelé a žhnoucí konstrukce střechy museli rozebrat a dohasit. K vyhledávání skrytých ohnisek hoření použili také termokameru.

Požár hasiči dostali pod kontrolu 13 minut po 6. hodině a zlikvidovali v 6.57 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala místní jednotka SDH. Při požáru byla lehce zraněna devítiletá dívka, která se popálila na noze. Hasiči jí poskytli první pomoc. Oheň poškodil jeden pokoj v podkroví, kouř a zplodiny hoření zasáhly další prostory v podkroví i přízemí domu. Způsobenou škodu vyšetřovatel HZS předběžně odhadl na 300 tisíc korun. Příčinu vzniku požáru zkoumají specialisté HZS a policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet