Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičárna v Hati patří dětem

Hasiči v Hati a děti jsou dobří kamarádi. Po víkendovém Dni dětí s hasiči, který se uskutečnil v prostorách haťské hasičárny, přivítali dne 18. 6. hasiči z Hati žáky místní Základní školy.

Hasiči v Hati a děti jsou dobří kamarádi. Po víkendovém Dni dětí s hasiči, který se uskutečnil v prostorách haťské hasičárny, přivítali dne 18. 6. hasiči z Hati žáky místní Základní školy. Na Základní škole v Hati probíhá každým rokem branný den. V rámci tohoto „volnějšího“ dne je pro žáky připraveno několik stanovišť, na kterých si žáci mohou vyzkoušet různé dovednosti, zasoutěžit si a něco důležitého se dovědět. Bylo vytvořeno několik stanovišť. Mezi nejzajímavější, podle slov oslovených žáků patřili hasiči, policie a stanoviště českého červeného kříže.

Co si pro žáky připravili hasiči z Hati? Jelikož zde funguje program výuky dětí Hasík, tak hasiči pojali návštěvu dětí opakovací formou a také praktickou. Většina žáků již měla kontakt s instruktory a s problematikou požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Žáci si tedy na začátek společně s instruktory zopakovali důležité informace, některá témata. Následně hasiči odpovídali i na někdy dosti záludné otázky žáků, které se týkali různých problémů, zásahů, techniky. Poté byla ukázána dětem hasičská technika (zásahová vozidla, požární stříkačky, osobní ochranné prostředky, …) a dále si mohli žáci zastříkat z džberovky, nebo několika C proudy. Když se všichni vystřídali a někteří již byli dostatečně mokří, tak bylo dětem ukázáno členy zásahové jednotky hašení požáru osobního vozidla. Závěrem bylo žákům dovoleno si vyzkoušet zásahové obleky, helmy, … ošahat si hasičskou techniku, případně si posedět v zásahových vozidlech a zahoukat si sirénami.

Touto návštěvou však akce pro děti v Hati nekončí. Další akcí je soutěž mladých hasičů „O pohár starosty obce“, konaná dne 20. 6.. Jedná se o soutěž, která má již dlouholetou tradici. Soutěží se ve štafetě dvojic, střelbě ze vzduchovek a požárním útoku. Soutěže se každoročně zůčastňují i děti z polských obcí a z naší družební obce Krzyzanowice.

Bc. Zdeněk Janoš, hasici-hat.unas.cz

-kow-

Sdílet