Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena při výpadku proudu v Koldíně použila agregát, pak se otrávila oxidem uhelnatým

K úniku oxidu uhelnatého do Koldína vyjížděli profesionální hasiči z Vysokého Mýta a dobrovolní hasiči z Chocně v úterý 28. února v 11.42 hodin.

V obci nešel elektrický proud. Prodavačka v místním obchodě použila jako náhradní zdroj energie agregát. Ten nesmí být umístěn v uzavřeném prostoru, protože se zde při chodu stroje uvolňuje oxid uhelnatý. Po nějaké době odešla prodavačka na toaletu, kde se přiotrávila oxidem uhelnatým.

Žena upadla a našel ji zde zákazník, který ji vytáhl ze zamořeného prostoru, zavolal na tísňovou linku a poskytl ženě první pomoc. Na místo přijeli nejen hasiči, ale také zdravotnická záchranná služba a policisté.

Hasiči ženě nasadili kyslík a po příjezdu posádky zdravotníků byla předána do jejich péče. Hasiči se uvnitř obchodu pohybovali v dýchacích přístrojích. Detektory hasičů v prodejně naměřily 160 jednotek ppm, tedy nebezpečnou koncentraci oxidu uhelnatého.

Nasazena byla ihned přetlaková ventilace. Žena s největší pravděpodobností skončí v hyperbarické komoře. Zásah hasičů byl ukončen v 13.08 hodin.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet