Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bytového domu v centru Liberce způsobila pravděpodobně nedbalost

Dne 02.03.2018 krátce před 17. hodinou byl hasičům ohlášen na tísňovou linku 112 požár bytového domu v ulici 8. března v centru Liberce. Operační důstojník na místo ihned vyslal tři jednotky hasičů včetně výškové techniky profíků ze stanice Liberec.

Po příjezdu na místo zásahu hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o požár části dřevěného stropu nad 2. nadzemním podlažím. Pro samotnou lokalizaci ohniska požáru museli hasiči rozebrat část podlahy a prozkoumat odkrytý prostor termokamerou.

Po velmi rychlém nalezení ohniska požáru byl tento lokalizován, ale v důsledku odhoření nosného trámu stropu došlo k jeho částečnému propadnutí. Velitel zásahu si tedy na místo zásahu vyžádal technický kontejner, který je vybaven speciálními prostředky pro zajištění stability nosných konstrukcí, výkopů, apod. V 18:20 byl nestabilní strop zajištěn a hasiči i díky nasazení speciálního vysokotlakého zařízení Cobra požár v 19:05 zlikvidovali s minimálním promočením níže položených bytů.

Na místo události byl taktéž povolán statik, který veliteli zásahu potvrdil, že objekt je stabilní a bezpečný pro jeho obyvatele. Po celou dobu zásahu byla ulice 8. března uzavřena a doprava byla odkláněna vedlejšími ulicemi.

Jako jedna z verzí vzniku požáru byla vyšetřovatelem HZS LK stanovena nedbalost při manipulaci s otevřeným plamenem. Škoda způsobená požárem a přesná příčina je v současné době v šetření HZS LK a PČR.

Foto: HZS LK – kpt. Ing. Radek Poloprutský
Text: por. Daniel Mlčoch, DiS
Sdílet