Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři resuscitovali v Opavě muže po pádu do řeky

Posádky zdravotnické záchranné služby resuscitovaly v neděli 4. března v Opavě muže, který spadl do řeky a následně v ní tonul. O události byli operátoři ZZS informování před třináctou hodinou a na místo ihned zamířila lékařská posádka rendez-vous a nejbližší tým rychlé zdravotnické pomoci. První záchranáři byli u postiženého během čtyř minut od nahlášení na tísňovou linku.

Osmašedesátiletý muž jel podle informací, které mají záchranáři k dispozici, na kole po břehu řeky Opavy, přičemž náhle zkolaboval a do řeky spadl. Podle svědků byl několik minut pod hladinou a tonul. Poté se jej kolemjdoucím podařilo vytáhnout na břeh a zahájit poskytování základní první pomoci.

Na místě zasahovala rovněž jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě, která byla k události vyslána s prvním vozem a lodním kontejnerem, neboť se při prvotním ohlášení nacházel muž ještě v řece.

Po příjezdu na místo se pak hasiči zapojili do pomoci zdravotníkům s resuscitací a následně s naložením do sanitky.

řekl nám k události tiskový mluvčí hasičů nprap. Jakub Kozák.

Lékař ZZS po svém příjezdu zjistil, že u muže došlo k zástavě dechu i krevního oběhu, při pádu utrpěl poranění hlavy a hrudníku. Týmy ZZS pokračovaly ve snaze o záchranu muže rozšířenou resuscitací za použití přístrojové techniky a léků. Po přibližně deseti minutách se záchranářům podařilo obnovit srdeční činnost postiženého. Za pomoci vyprošťovacího rámu vynesli pacienta k sanitnímu vozidlu a následně přepravili na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet