Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální cvičení hasičů na řece Moravě u obce Spytihněv

Dne 22. 6. 2009 v 08:55 hod. byli vyhlášen speciální cvičení hasičů na likvidaci nebezpečné látky v řece Moravě u obce Spytihněv.

Dne 22. 6. 2009 v 08:55 hod. byli vyhlášen speciální cvičení hasičů na likvidaci nebezpečné látky v řece Moravě u obce Spytihněv.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma výjezdovými vozy a člunem, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jednou cisternou a speciálním protichemickým vozem. Povolána byla také jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Spytihněv a ze Zlína vyjel velicí důstojník směny.

Úkolem hasičů zapojených do cvičení bylo natažení norné stěny přes celou šířku řeky Moravy před jezem u obce Spytihněv. Cílem bylo zabránit rozšíření ropné skvrny, která plavala po hladině a ohrožovala tok za vodním dílem.

Hasiči postupně připravili 150 metrů norné stěny, kterou položili do vody a pomocí motorového člunu ji přetáhli na druhý břeh. Tam se stěna upevnila ke kotvícímu bodu, stejně jako i na druhé straně u vplavu do přístavu a zdymadla.

Cvičení přihlíželi velitelé, kteří zjišťovali čas potřebný pro natažení tak dlouhé norné stěny v řece. Zjišťovaly se také technické podmínky pro přípravu, svazování a nafukování jednotlivých dílů stěny. Cvičení komplikoval silný vít ve směru proudu, stejně jako i zvýšený průtok hladiny z vydatných srážek posledních dnů. Dobré manévrovací schopnosti musel prokázat především vůdce člunu.

Kompletní natažení norné stěny trvalo hasičům asi hodinu. Získané poznatky budou dále sloužit pro potřeby školení a výcviku hasičů. Cvičení se účastnili také zástupci povodí a pracovníci přístavu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet