Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rallye Hamry 2009

První červnový víkend byl v okolí Plumlova opět ve znamení hasičů. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, územní odbor Prostějov ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků pořádal VI. ročník soutěže pro dobrovolné hasiče Rallye Hamry.

První červnový víkend byl v okolí Plumlova opět ve znamení hasičů. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, územní odbor Prostějov ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků pořádal VI. ročník soutěže pro dobrovolné hasiče Rallye Hamry.

Soutež však není přesné označení. Cílem Rallye Hamry je především zprostředkovat dobrovolným hasičům zkušenosti, které by mohli uplatnit u skutečných zásahů. Každé soutěžní stanoviště se snažilo maximálně přiblížit skutečnosti. O tom jak se to pořadatelům podařilo nechme vypovědět samotné účastníky, hasiče jednotky Prostějov – Vrahovice:



O uplynulém víkendu jsme se opět zúčastnili dalšího ročníku „Rallye Hamry 2009", což je soutěž v záchranářských disciplínách. Letos startoval rekordní počet 17ti družstev z celé Moravy. Letos jsme startovali s číslem 16, což znamenalo start do první etapy v sobotu večer v 19:30 a hlavně start druhé „noční" etapy v 4:00.

Na start jsme se postavili s naším DA Ford. Těsně před začátkem se nad Prostějovskem přehnala bouřka a tak jsme tušili, že to bude těžší. Na trať nás ale vyprovodila krásná duha. První stanoviště bylo v Mostkovicích na Obecním úřadě a to záchrana osoby z plošiny z výšky cca 18 metrů. Lezecké disciplíny „nemáme vůbec rádi" a ani tentokrát to vůbec nebylo ono. Hned na začátku soutěže jsme se vlastními chybami připravili o pár cenných bodů. Druhým stanovištěm byl požár nízké budovy v areálu staveniště OBI v Prostějově. Zásah jsme provedli za pomoci dýchací techniky a dvou proudů C a v prostoru jsme našli 2 zraněné, které jsme vynesli ven. Požár byl uhašen, jen ten terén po dešti dal zabrat a hlavně to motání hadic… :-).

Z Prostějova jsme vyjeli směrem na Kostelec, kde na železniční vlečce byl hlášen muž přivázaný ke kolejím. A tady nám dal terén tedy pořádně zabrat, namoklé kluzké pražce a tma. Zjistili jsme, že pána našel kolemjdoucí myslivec, který z toho byl v šoku a hlavně jsme nevěděli, kdy může jet vlak. Dva z nás se vydali po kolejích k signalizaci zastavení vlaku a ostatní začali zásah. Protože noha byla pořádně zaklíněná a navíc omotaná řetězem, trvalo nám vyproštění a šetrné vytažení nohy celkem dlouho. Navíc nám pán upadal do šoku. Ale nakonec se jej podařilo transportovat k vrtulníku :-).

Posledním stanovištěm první etapy byl zavalený mechanik pod autem v Mostkovicích. Za použití prostředků na místě se nám jej celkem brzy podařilo vyprostit a předat lékaři. Měli jsme za sebou první etapu a až na zpackané první stanoviště jsme byli celkem spokojeni. Průběžné výsledky nás přiřadily na čtvrté místo, ale po zkušenostech víme, že rozhoduje druhá náročnější etapa.

Po občerstvení, krátkém spánku a ranním kafi jsme se postavili ve 4:00 na start. Trasa vedla stejně jako loni do vojenského prostoru za Myslejovicemi. Po nalezení kontrolních bodů podél cesty jsme přijeli na první stanoviště etapy a tím byla dopravní nehoda Pragy V3S a Favoritu. Zásah to byl náročný, na místě bylo pět zraněných včetně batolete, někteří byli v šoku, jiní silně krváceli. V lese se nám podařilo najít maminku v šoku a hlavně její batole. Z aut jsme postupně vyprostili dva zraněné řidiče, což nám dalo zabrat. Posledního zraněného jsme ošetřili a vzhledem k jeho závažnému stavu jsme čekali na příjezd lékaře.

Souběžně s tím byly odpojeny akumulátory a jímány uniklé provozní látky z vozidel. Zpocení jsme nasedli do auta, protože SMS oznamovala další záchranu osob při povodni. A to jsme nevěděli, co nás bude čekat! Při dojezdu k rybníku jsme zjistili, že se jedná o skupinu mladých lidí, kteří silně popíjeli a povodeň jim odřízla cestu zpátky. Voda pořád stoupala a oni volali o pomoc. Rychle jsme na sebe hodili záchranné vesty a vyrazili jim na pomoc.

Při příjezdu ke břehu jedna z podnapilých dívek naprosto nečekaně skočila do vody a proud jí odnášel pryč. To z nás nikdo nečekal. Bohužel na místě skoku vpravo vpředu pádloval velitel no a co měl dělat?! Provedl záchranu tonoucího v plné výstroji z vody (i k překvapení ostatních členů družstva) :-) :-). Dívku se podařilo vytáhnout a uklidnit. Ono ale těch opilců bylo na místě hodně a tak začala jejich postupná záchrana odvozem do bezpečí. Sice byli všichni vystrašení a agresivní, ale dařilo se nám je krotit :-)

V lese nad tábořištěm jsme navíc nelezli těžce zraněného muže v bezvědomí a vystrašeného psa. Transport zraněného v kopci a navíc v o 30 kg těžším oblečení byl dost náročný. Ale vše jsme to nakonec zvládli. No ještě že jsme si sebou brali náhradní oblečení včetně bot :-). Hned po osušení jsme se vydali k dalšímu stanovišti-dopravní nehodě Avie, která vezla nebezpečnou látku.

Zjistili jsme, že se jedná o kyselinu sírovou a že uvnitř je řidič. Vytýčili jsme nebezpečnou zónu a po vybavení ochrannými prostředky se vydali zachránit řidiče. Byl poněkud zmatený a chtěl utéct, ale ještě že jsme siláci :-). A čekal nás průjezd k předposlednímu stanovišti, což měl být požár.

Ale ejhle, ono to doupě feťáků. A ti měli už v sobě spousty „včeliček". Navíc hned první na nás vytáhl pistoli i ve třech jsme s ním měli co dělat. Všechny narkomany jsme našli, „předali policii" a tak jsme se podle mapy vydali zpět na Hamry. Po dojezdu posledního družstva následovalo sčítání a konečně nástup. Sami jsme byli napnutí, jak jsme to vlastně dopadli.

Nakonec to na pohár stačilo, ziskem 149 bodů jsme vybojovali třetí místo 2 body za kolegy z Ostravy Radvanic. Vítězství si zcela zaslouženě odvezli borci z Němčic nad Hanou, kteří podávali kvalitní vyrovnané výkony celou soutěž. S třetím místem jsme byli nakonec spokojeni, protože konkurence je rok od roku větší.



Na závěr nezbývá než poděkovat pořadatelům a partnerům akce. Příslušníci HZS Olomouckého kraje, ÚO Prostějov věnovali přípravě mnoho úsilí a volného času. Figuranti z SDH Mostkovice vytvářeli na stanovištích atmosféru, která svou věrohodností děsila i samotné pořadatele. Rallye Hamry 2009 vzniklo za finanční podpory Města Prostějova, grantu Ministerstva vnitra Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra.

Děkujeme všem, kteří přispěli ke zdárnému průběhu Rallye Hamry 2009 a těšíme se na spolupráci v dalších ročnících.



mjr. Ing. Marek Sobek
vedoucí prac. IZS a služeb
HZSOLK, ÚO Prostějov

-miw-

Sdílet
Přiložené soubory
RALLYE_HAMRY_2009_VYSLEDKY.pdf zobrazit online PDF 64 kB