Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SDH Semily uspořádal před deseti lety první Celorepublikový sraz hasičských historických parních stříkaček

Jak všichni dobře víme, letošní rok s osmičkou na konci je pro mnohé z nás vzpomínkou na roky, které právě osmičkou končily, vzpomínkou na významná historická výročí našeho státu, která ovlivnila chod našeho státu, ať ta veselá nebo smutná.

Rok 1918 – ukončení 1. světové války, rok 1948, kdy se u nás ujala vlády diktatura jedné strany, rok 1968, kdy po nadějném pražském jaru následovala srpnová okupace naší vlasti.

I náš sbor má svou osmičku, ne tak významnou pro stát, ale pro nás významnou osmičku, rok 2008. Je to už neuvěřitelných 10 let, kdy jsme tady u nás v Semilech a semilských ulicích uspořádali Celorepublikový sraz hasičských historických parních stříkaček.

Po dlouhých a náročných přípravách se jich tady nakonec v sobotu 14. června 2008 sešlo úctyhodných 10 z celé naší rodné vlasti.

Semilský park Na ostrově se stal něčím, co překvapilo jak semilské spoluobčany, tak i ostatní návštěvníky z celé republiky. A ani se nedivím. Byl připravený bohatý kulturní program až do pozdních večerních hodin a hlavně odpoledne, jako ta pomyslná jahůdka na dortu, bylo vytvoření nového světového rekordu v dálkové dopravě vody právě těmito úžasnými parními stroji.

Trasa dlouhá 2 920 metrů, která vedla ze semilského ostrova podél Jizery až k firmě AXL ulicí Na obci a dále pak kolem nové a staré radnice ulicí Vysockou až na hřiště Gymnázia Ivana Olbrachta byla „pokořena“ cca v 15:00 hodin a tím byla splněna i podmínka k dalšímu, již třetímu, zápisu do knihy rekordů.

Krásná osmička se vzpomínkou na událost, za kterou nakonec i SDH Semily I. jako historicky první dostal společně s panem Machytkou „Cenu města za rok 2008“

Ladislav Bruckner – místostarosta SDH Semily I.
Sdílet