Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest jednotek zasahovalo v Novém Boru u požáru autolakovny, zasahovalo devět cisteren

Požár autolakovny v Novém Boru byl ohlášen na linku 112 dne 9. března 2018 odpoledne v 16:23 hodin. Operační důstojník vyhlásil poplach šesti jednotkám profesionálních i dobrovolných hasičů.

Na místo se sjelo devět cisternových vozů a souběžně zasahovalo 42 hasičů. Jednotky po průzkumu nasadily tři útočné proudy vody. V době příjezdu hasičů bylo místo silně zakouřeno, hasiči proto zasahovali v dýchací technice. Požár se jim podařilo za 45 minut lokalizovat.

Po prohlídce objektu termokamerou byla k dohašení skrytých ohnisek požáru nasazena cisterna se speciálním zařízením Cobra. Cobrou lze po přimísení abraziv řezat stavební konstrukce.

Zařízení je zakončené proudnicí, jejíž patentovaná tryska vpraví do zasaženého prostoru vodní mlhu, která se okamžitě promění v páru a místo ochladí. Toto realizovali hasiči ze střechy objektu. Požár byl zcela zlikvidován po šesté hodině večerní.

V podniku, který se specializuje na práci s barvami a laky, se v době požáru nacházeli 2 zaměstnanci. Ti po zpozorování kouře urychleně sami opustili prostor, protože si byli vědomi, že se ve firmě při práci používají chemikálie.

Oheň poškodil halu o výměře 10 × 20 metrů a šest osobních automobilů, na kterých se uvnitř haly pracovalo. Celková výše škody bude vyčíslena v průběhu následujících dnů.

Příčina vzniku požáru je v šetření vyšetřovatelů HZS LK a PČR a na místo bude během sobotního dopoledne povolán kynolog se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů hoření.

Zasahující jednotky: HZS LK stanice Česká Lípa, dobrovolné jednotky: Nový Bor, Cvikov, Sloup v Čechách, Skalice u České Lípy, Kamenický Šenov.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet