Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Scanii s Cobrou v Plzni přispěl kraj i město, sloužit bude na stanici Střed

V pátek 9. března 2018 ve 13 hodin proběhlo za účasti hejtmana Plzeňského kraje, primátora města Plzně a dalších hostů na požární stanici Plzeň-Střed slavnostní předání nové automobilové stříkačky CAS 20 Scania.

Automobilová stříkačka na podvozku Scania má kabinu pro šestičlennou posádku, je schopná brodit do hloubky 75 centimetrů a zvládá statický boční náklon až 30 stupňů. Zásoba vody je 3500 litrů, pěnidla veze 210 litrů.

To podstatné, čím se tento zásahový automobil liší od většiny automobilových stříkaček, se skrývá v nástavbě vozidla. Je to řezací a hasicí zařízení COBRA, které umožňuje současně hašení i řezání proudem vody při spotřebě pouhých 60 litrů vody za minutu.


Umístění COBRY na prvovýjezdové vozidlo požární stanice Střed nebylo zvoleno náhodně. Jedná se o nejvytíženější plzeňskou stanici s více než tisícem výjezdů ročně.

Ve svém hasebním obvodu má tato stanice velké průmyslové podniky a logistická centra jako je areál bývalé Škodovky, nebo průmyslová zóna na Borských polích, či historické budovy v centru města, což jsou místa, kde se nejvíce projeví potenciál zařízení schopného pronikat konstrukcemi a hasit jinak nedostupná ohniska požárů.


V Plzni se jedná již o druhé zařízení tohoto typu a celkově čtvrté v Plzeňském kraji. Do budoucna by HZS Plzeňského kraje chtěl, aby byla zařízení COBRA na všech centrálních požárních stanicích v kraji.

Zakoupení tohoto nového vozidla bylo umožněno díky finanční podpoře Plzeňského kraje ve výši 5 791 121 Kč a města Plzně ve výši 2 800 000 Kč.

Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet