Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální cvičení hasičů v Domě pokojného stáří ve Zlíně

Dne 23. 6. 2009 ve 13:00 hod. bylo vyhlášeno speciální cvičení hasičů v Domě pokojného stáří ve Zlíně. Cvičení bylo zaměřeno na evakuaci přestárlých, nemocných a imobilních osob z Domu pokojného stáří na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně, které kladlo zvýšené nároky na manipulaci s klienty při jejich transportu. Podobná cvičení jsou velmi ojedinělá a vždy se dlouho a pečlivě připravují.

Při simulovaném požáru ve 3. podlaží došlo k silnému vývinu kouře. Zaměstnanci okamžitě informovali hasiče na tísňové lince 112. Operační důstojník HZS Zlínského kraje vyslal na místo jednotku profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma vozy a automobilovým žebříkem, posílenou o jednotku hasičů z povolání města Zlína.

Velitel zásahu vedl své mužstvo k průzkumu domu v dýchacích přístrojích, k likvidaci požáru a nařídil evakuaci horního patra. Záchrana jednotlivých osob byla provedena snesením osmi postižených osob schopných chůze s doprovodem po schodištích, čtyři klienti byli vyvezeni na invalidních vozících, dvě osoby byly transportovány na lůžku a dva postižené bylo nutné spustit oknem pomocí lezecké techniky nebo automobilovým žebříkem.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o osoby s poruchami rozumových a paměťových schopností, postižené Alzheimerovou chorobou, s různým stupněm tělesného postižení a ve vysokém věku, bylo nutné postupovat velmi obezřetně. Nešlo tak jen o rychlou evakuaci, ale především o správný nácvik manipulace a o specifickou komunikaci s ubytovanými.

Při cvičení se evakuovala také cvičitelka, která dochází do domova se svým canisterapeutickým psem. Tento pes poskytuje speciální terapeutickou pomoc nemocným a přestárlým lidem. Cvičitelka byla slaněna i se psem z jednoho okna horního patra.

Celé cvičení proběhlo velmi dobře a všechny získané poznatky budou dále sloužit pro školení a výcvik záchranářů. Je na místě poděkovat zaměstnancům domova za přístup při přípravách akce i při samotném cvičení.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet