Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vodní záchranný tým moravskoslezských hasičů WASAR se vrátil z úspěšného cvičení v Itálii, důraz byl kladen na spolupráci více zemí

Přes dvě stovky osob zachránili členové vodního záchranného týmu WASAR (Water Search And Rescue) během třídenního nepřetržitého cvičení v severní Itálii PIEMODEX, do něhož se vedle nich zapojili i kolegové ze Španělska, Belgie a Lucemburska.

Využívali k tomu 10 motorových člunů a 4 rafty, které si přivezli z Ostravy v koloně 12 vozidel. Cvičení v rámci dlouhodobého projektu Evropské unie MODEX bylo zaměřeno právě na záchranu osob pomocí člunů, například během povodní.

Odřad, tvořený příslušníky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), se vrátil v sobotu 17. 3. 2018 večer ze severoitalské oblasti Piemonte na základnu do Ostravy-Zábřehu.

Cvičil hlavně v okolí města Alessandria, a to ve ztížených podmínkách i v noci. Pro moravskoslezské hasiče byly italskými organizátory mezi jiným připraveny simulované incidenty s místním obyvatelstvem. V týmu cvičilo 35 hasičů ze všech územních odborů (okresů) HZS MSK.

Tým WASAR používal 12 vozidel, včetně čtyř kontejnerových automobilů s kontejnery s čluny a rafty a vybavením na záchranu osob a dalších čtyř motorových člunů jako přívěsů. Obsah cvičení znali moravskoslezští hasiči jen rámcově. Jeho součástí byly vstupní celní a pasové procedury, které by WASAR čekaly v případě skutečné pomoci v cizí zemi, nečlena EU.

Přečtěte siWater Search And Rescue tým aneb WASAR, nový typ záchranného týmu vzniká ve spolupráci hasičů z Moravskoslezského kraje, Británie a Holandska

Cvičení se konalo nepřetržitě od úterý 13. do čtvrtku 15. 3. 2018, v pátek 16.3. byl slavnostní nástup s vyhodnocením, pak návrat vozidly domů. Specializovaný tým WASAR z HZS MSK, dosud jediný svého druhu v ČR, si podle něj vedl více než zdatně. Důraz byl přitom kladen na spolupráci zúčastněných záchranných týmů z několika zemí v rámci mechanismu civilní ochrany EU i při zachování specifik jednotlivých týmů.

Název projektu EU MODEX je odvozen z anglického MODule EXercise (cvičení modulů). V Moravskoslezském kraji se uskutečnilo loni v listopadu jedno z celkově čtyř takových cvičení, připravovaných postupně v letech 2017 a 2018 v Polsku, ČR, Itálii a Francii.

Cvičení v Moravskoslezském kraji bylo zaměřeno na vysokokapacitní čerpání vody a odběr a analýzy vzorků v souvislosti se životním prostředím. Zapojily se do něj téměř dvě stovky cvičících z šesti evropských zemí a organizátorů – Polska, Rumunska, Itálie, Nizozemska, Litvy a Lotyšska. HZS MSK se do tohoto cvičení zapojil „pouze“ jako úspěšný organizátor.

Profesionální hasiči z HZS MSK jsou v současné době aktivně zapojeni do dvou velkých mezinárodních projektů Evropské unie – MODEX a DIRECT.

Název cvičení MODEX je odvozen z anglického MOdule EXercise (cvičení modulů). V Moravskoslezském kraji se uskutečnilo loni v listopadu jedno z celkově čtyř takových cvičení, připravovaných postupně v letech 2017 a 2018 v Polsku, ČR, Itálii a Francii. Cvičení v Moravskoslezském kraji bylo zaměřeno na vysokokapacitní čerpání vody a odběr a analýzy vzorků v souvislosti se životním prostředím. Zapojily se do něj téměř dvě stovky cvičících z šesti evropských zemí a organizátorů – Polska, Rumunska, Itálie, Nizozemska, Litvy a Lotyšska.

HZS MSK se loni zapojil do třístranného dlouhodobého projektu EU DIRECT (Disaster Resilient Communities and Towns), jehož součástí je celkem šest pětidenních výcviků v ČR, Slovinsku a Černé Hoře a další společné mezinárodní akce, například odborné konference, zaměřené na zkušenosti ze snižování rizik při velkých katastrofách.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet