Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO/VIDEO: Povodně mají 12 obětí

Povodně na Moravě si zatím vyžádaly jedenáct lidských životů, jednu oběť hlásí i řeka Vltava. V Moravskoslezském kraji voda již na většině míst opadla, hasiči čerpají zatopené domy a provádějí očistu komunikací. Ve spolupráci s armádou budou odstraňovat následky řádění živlu. Hlavní město Praha se připravuje na 1 SPA.

Kvůli několikahodinovým večerním průtržím mračen se zhoršila ve středu 24. 6. 2009 povodňová situace v části Novojičínska, především na jih od Nového Jičína. Hasiči evakuují ve spolupráci s dalšími záchrannými složkami desítky obyvatel v obcích Mořkov, Životice a Hodslavice.

Kvůli dlouhotrvajícím dešťům se rozvodnily menší vodní toky na Novojičínsku, například Jičínka. U evakuací a dalších desítek událostí v souvislosti s vysokou vodou zasahují profesionální a dobrovolní hasiči z Novojičínska, rovněž příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína. Ve zbytku Moravskoslezského kraje je zatím poměrně klid.

Centrum tísňového volání (krajské operační a informační středisko hasičů) v Ostravě bylo posíleno o další operátory z řad hasičů, rovněž i sektorové operační a informační středisko hasičů ve Frýdku-Místku, kterému Novojičínsko podléhá.

Hasiči jsou v kontaktu s ostatními záchrannými složkami, Krajským úřadem Moravskoslezského kraje a pracovníky státního podniku Povodí Odry.

povodeň MSK 2009 - foto Martin Sedlář/HZS MSK ÚO NJ

Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby mají povodně na Novojičínsku první oběť – žena bez identifikace, vytažená z vody v Novém Jičíně-Žilině. Zdravotnickým záchranářům se ji nepodařilo oživit.

Záchranka společně s hasiči řeší, jak dojet za dalšími dvěma případy v Kuníně – starší muž se selháním srdce a žena, která je před porodem.

Situace se komplikuje pro operační středisko ZZS v Novém Jičíně – v objektu je tři čtvrtě metru vody.

Mluvčí ZZS Lukáš Humpl jede jako zkušený psycholog uklidňovat obyvatele domova důchodců v Novém Jičíně, kteří se vzniklé situace velmi obávají.


AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 08.00 hod.

Oběti: 2× v důsledku utonutí (žena v Novém Jičíně-Žilině a muž v Kuníně), 2× v důsledku zdravotních problémů, když se k nim nemohli dostat záchranáři – Kunín a Bernartice. Další dvě oběti nalezli záchranáři dnes ráno.

Zasedají povodňové komise NJ, Frenštátu pod Radhoštěm a Kopřivnice, také na Bílovecku a Odersku.

O situaci informovali hasiči v Ostravě polská krizová centra vojvodství Opolského a Slezského v Opole a Katovicích.

Známá ostravská lokalita Žabník kousek od koblovského mostu přes řeku Odru, na levém břehu. Zde se několikrát stavělo i před dvěma a třemi lety a jednou se evakuovali obyvatelé zdejších rodinných domků. Na místě jsou již profesionální i dobrovolné jednotky hasičů z Ostravy.

Ochranná hráz se začíná stavět v Ostravě-Koblově. Stavět se bude hráz cca dlouhá 200 metrů, vysoká cca 1 metr.

Několik železničních tratí je díky povodni zcela ochromeno a není jasné, kdy na nich bude obnovený provoz.

Svodka: http://www.hzsmsk.cz/udal/u.php 


AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 09.58 hod.

Krátce dnešní situace :

1. Nejvíce vody je zatím v Jeseníku nad Odrou, kde hasiči společně s Policií ČR pokračují ve vyhledávání pohřešovaných osob.

2. Voda viditelně opadá.

3. Pro Novojičínsko vyhlásil hejtman Palas stav nebezpečí – umožní to mj. čerpání účelových prostředků od státu a rychlejší návrat do normálu.

4. Prognóza počasí je pro dnešní den poměrně příznivá, mohou ale opět přijít nenadálé a bleskové lokální přívaly vody.

5. V Ostravě-Koblově v lokalitě Žabník se očekává kulminace hladiny Odry dnes mezi 2. a 3. hodinou odpolední. Z propočtů odborníků z Povodí Odry lze vyčíst lehký optimismus – hasiči postavená protipovodňová stěna by mohla pro ochranu obyvatel a nemovitostí na Žabníku stačit. Povodňové vlny z několik přítoků přitečou zvlášť – nebudou se sčítat. 


AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 10.12 hod.

HZS MSK zřídil krizovou linku 950 730 730, kde se mohou příbuzní obyvatel vodou zasažených oblastí Novojičínska dozvědět informace o svých příbuzných. Není to ale žádná tísňová linka, je normálně zpoplatněna.

Hasiči MSK vypracovali seznamy osob, které evakuovali z obcí na Novojičínsku a z nemocnic postupně získávají seznamy ošetřovaných lidí.


AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 10.52 hod.

Hasiči a záchranáři za pomoci nejrůznější techniky včetně nasazení vrtulníku stále hledají další pohřešované osoby. Nejhorší situace je v Jeseníku nad Odrou.

AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 10.59 hod.

V obci Černotín bylo nalezeno tělo pohřešovaného muže. Jedná se tak již o osmou oběť.

Online stav v celé České republice můžete sledovat na stránkách Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 11.22 hod.

Nejméně tři oběti si vyžádaly „bleskové" povodně, které se přehnaly od středečního podvečera (24. 6. 2009) do dnešního rána Novojičínskem. Pokud se potvrdí poměrně příznivé předpovědi počasí, mohla by se situace během dneška dál zlepšovat. Pouze v lokalitě Žabník v Ostravě-Koblově se očekává kulminace největší povodňové vlny na řece Odře dnes (25. 6. 2009) mezi druhou a třetí hodinou odpoledne, v cestě za obyvateli jí bude bránit protipovodňová ochranná hráz, postavená hasiči.

Tři oběti (jedna po utonutí a dvě po zdravotních komplikacích) jsou potvrzeny, nelze však vyloučit další oběti. Pro uklidnění příbuzných obyvatel zasažených oblastí zřídil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje krizovou linku 950 730 730, kde se mohou o svých příbuzných informovat.

Povodně se objevily znenadání po intenzivních srážkách a průtržích mračen, které se spustily především na Novojičínsku ve středu odpoledne. Rozvodnily se říčky, u kterých se to neočekávalo. Například Jičínka, protékající Novým Jičínem, se rozvodnila poprvé v historii na více než stoletou vodu. Velmi rychle byly zaplavovány sklepy domů a komunikací v obcích Mořkov, Životice, Nový Jičín-Žilina, Šenov u Nového Jičína a dalších obcí na Novojičínsku.

Koryta říček a řek (např. Zrzávka či Odra) byla ucpávána naplaveninami, které se zachytávaly na mostech a mostcích a toky se začaly vylévat mimo koryta. Kvůli rychlému nárůstu hladin a prudkému proudu lidé nestihli opustit domy, uchýlili se na jejich střechy (Nový Jičín-Žilina, Jeseník nad Odrou).

Hasiči jim pomáhali svými čluny, pomocí lezecké techniky, žebříků, vysokých vozidel. V hluboké vodě se osvědčily hasičské vyprošťovací speciály Tatra, které má HZS Moravskoslezského kraje v každém okrese – k pacientům přivážely odbornou lékařskou pomoc.

Evakuovány hasiči byly desítky obyvatel tří novojičínských obcí Mořkov, Životice a Hodslavice, později k nim přibylo 45 obyvatel (z toho většina dětí) z Jeseníku nad Odrou, mj. ze dvou rozpadlých domů (vepřovice). Lidé odtud skončili v Základní škole Jubilejní v Novém Jičíně.

Kvůli přetržení přívodu plynu muselo být evakuováno zhruba 200 seniorů z Domova důchodců v Novém Jičíně, po opravě plynového vedení se ale mohli vrátit zpět. Vedle policistů a hasičů jim asistovali psychologové z řad Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby.

Na řadě míst byla přerušena doprava (i na I/48, na D47 se navíc stala nehoda 15 vozidel), voda poničila mosty a lávky, byly zaplaveny objekty, podmáčeny a některé částečně narušeny, bylo několikrát poškozeno plynové potrubí vysokotlaké a středotlaké, v korytech řek a v okolí skončily hromady naplavenin a osobní vozidla.

Hladina stoupla i na Odře v oblasti Bartošovic a došlo k problémům na toku říčky Zrzávky v obcích Hodslavice, Bludovice. Vlna postupovala po toku přes Nový Jičín a Šenov u Nového Jičína do Kunína.

K řešení více než 70 událostí byly nasazeny profesionální i dobrovolné jednotky hasičů z okresu Nový Jičín a také posily z okresů Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek. Nasazen byl také Záchranný útvar HZS ČR z Hlučína. Šlo zejména o záchranu osob z postižených oblastí a odstraňování naplavenin.

Vzhledem k vývoji situace a postupu povodňové vlny hrozilo podle propočtů státního podniku Povodí Odry zaplavení oblasti Žabníku v Ostravě-Koblově, a to ve čtvrtek zhruba po páté hodině ranní. Kolem středeční půlnoci instalace ochranné hráze začala. Zapojilo se do ní 40 ostravských hasičů profesionálních (HZS MSK) i dobrovolných a také kolegové z hlučínského Záchranného útvaru. Hráz je tvořena velkými a spojenými gumopryžovými vaky, naplněnými vodou – délka hráze cca 200 metrů, výška asi 1,2 – 1,5 metru. Mezitím byl čas předpokládané kulminace posunut na čtvrteční dopoledne a podle posledních informací až na odpoledne, ale s mnohem méně ničivými předpoklady.

Velká voda způsobila škodu na plynových přípojkách bezmála pro 2000 odběratelů Novojičínska, zřejmě i škody na přívodu elektrické energie a v zásobování pitnou vodou. Proto budou na dnešní polední zasedání krizového štábu Moravskoslezského kraje přizváni (vedle plynařů) také zástupci vodáren a firmy, která distribuuje elektřinu.

Hasiči při záchranných akcích úzce spolupracovali s dalšími záchrannými a bezpečnostními složkami, jakož i s vedením kraje i města Ostravy a se starosty dalších obcí. Výborná byla spolupráce s Povodím Odry (datavideokon­ference), informace z ostravského Centra tísňového volání o průběhu povodní šly také do krizových center polských sousedů – do Opole (Opolské vojvodství) a Katovic (Slezské vojvodství).

Dnes ve 3:00 zasedal v prostorách HZS MSK v Ostravě-Zábřehu Krizový štáb MS kraje a Povodňová komise MS kraje. Hejtman Jaroslav Palas rozhodl o vyhlášení stavu nebezpečí pro Novojičínsko s trváním celý měsíc.

Hned po svítání zmonitoroval škody na Novojičínsku vrtulník, ve kterém letěli zástupci složek integrovaného záchranného systému Moravskoslezské­ho kraje.

Aktuálně nejvíc vody je zatím v Jeseníku nad Odrou, kde hasiči společně s Policií ČR pokračují ve vyhledávání pohřešovaných osob. K dispozici mají seznamy evakuovaných osob a seznamy z evidence obyvatel. Prognóza počasí je pro dnešní den poměrně příznivá, mohou ale opět přijít nenadálé a bleskové lokální přívaly vody. V Ostravě-Koblově v lokalitě Žabník se očekává kulminace hladiny Odry dnes mezi 2. a 3. hodinou odpolední. Z propočtů odborníků z Povodí Odry lze vyčíst lehký optimismus – hasiči postavená protipovodňová stěna by mohla pro ochranu obyvatel a nemovitostí na Žabníku stačit.

AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 13.41 hod.

Situaci u našich slovenských sousedů můžete sledovat například na portálu tvnoviny.sk.

V ČR zatím způsobila povodeň na silnicích a železnicích škody za stovky milionů korun.

AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 13:49 hod.

Na ČT 24 online přenos brífinku z MSK.

Mezi obcemi Bělotín a Polom hrozí protržení hráze 8 ha rybníku. Na místě jsou už hasiči spolu s porybným a situaci řeší. K události míří z Brna také specialista na stavění hrází, který pomůže vzniklou situaci řešit. Jak voda tekla, poničila (vymlela) asi 4 m2 hlíny a kamení z hráze. V současné době 30 – 40 cm původní hráze drží veškerou vodu v rybníku.

AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 13:52 hod.

Dle člena týmu nebyla podceněna protipovodňová opatření na řekách, v určitých místech byla stoletá voda plus dva metry.

Pracuje se na obnovení funkčnosti vodovodního potrubí, případně se zajišťuje náhradní zásobování škol a nemocnic. Také se dováží vysušovače.

Dle aktuální informace jsou čtyři lidé v MSK pohřešovaní. Čísla ohledně pohřešovaných a mrtvých se můžou různit v závislosti na území, o kterém média informují.

Na místě jsou psychologové a poskytují krizovou intervenci postiženým i příbuzným.

Vláda uvolnila 54 milionů, MSK 70 milionů.

Současná stabilizace je stabilizována, dochází k poklesu, je již pouze jediný 3SPA a situace je monitorována v návaznosti na povodí v Ostravě. Tam má voda kulminovat okolo půlnoci.

V MSK dislokován vrtulník, v oblasti Jeseníků nad Odrou probíhá hledání zmíněných pohřešovaných.

AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 14:09 hod.

Dle nejaktuálnějších informací je deset mrtvých. Na pomoc bylo nasazeno přibližně 1000 vojáků.

AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 14:25

V okolí Nového Jičína je bez dodávek plynu přibližně 1970 obyvatel, s většími opravami se dle předpokladů začne během zítřejšího dne. Bez elektřiny jsou v současné chvíli desítky domácností v celém okresu. Nemocnice ani další podobná zařízení nejsou v ohrožení.




AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 14:53 hod.


Desátá obět byla nalezena krátce před čtrnáctou hodinou u říčky Grasmanky v Novém Jičíně. Lidé v některých oblastech tyto povodně srovnávají s rokem 1997, kdy vodní živel postihl taktéž rozsáhlé území Moravy. Hasiči se také pokusí zpevnit vytenčenou hráz 8 ha rybníka mezi obcemi Bělotín a Polom. Na místo míří nákladní auto s pískem. Jakmile dorazí, začnou dobrovolní hasiči pískem plnit připravené pytle a hráz zpevňovat. Voda řádí i v sousedním Polsku.




AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 15:00 hod.

Škody způsobené povodní na komunikacích odhaduje Ředitelství silnic a dálnic zatím v řádech stovek milionů korun, podobné škody utrpěla i železnice, v postižených oblastech již pracují likvidátoři škod pojišťoven, Nový Jičín zřídil dve povodňová krizová centra.



AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 15:20 hod.

Kulminace V Ostravě-Koblově se očekává kulminace největší povodňové vlny na řece Odře dnes (25. 6. 2009) kolem půlnoci, původní informace o kulminaci, která měla proběhnout již mezi druhou a třetí hodinou odpoledne, se nepotvrdila. Povodňovou vlnu by měla zachytit protipovodňová ochranná hráz, postavená hasiči. Rozsáhlá poškození utrpěl železniční koridor v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, spojující Prahu a Ostravu.




AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 15:43 hod.

,,Ve Zlínském kraji je v současné době situace již klidná, hasiči ukončují záchranné a likvidační práce a postupně se vracejí zpět na své základny", sdělil serveru Požáry.cz jejich mluvčí Ivo Mitáček.


AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 16:00 hod.

Během pátku budou kvůli zvýšenému SPA uzavřena vrata na pražské Čertovce, dále budou uzavřeny náplavky u řeky Vltavy v hlavním městě a také bude vyloučen veškerý lodní provoz.


AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 17:00 hod.

Nejnovější informace GŘ HZS ČR ohledně povodní

Moravskoslezský kraj v noci postihly přívalové srážky a následné povodně. Hejtman kraje vyhlásil stav nebezpečí. V současné době probíhají likvidační a obnovovací práce na postižených území Moravskoslezského kraje, na Novojičínsku, v okolí Hranic na Moravě a na Valaškomeziříčsku. Místní Hasičské záchranné sbory krajů likvidují následky povodní vlastními silami a prostředky. Zatím nebyly vyslány další síly a prostředky z jiných krajů. Na odklízení škod se podílí také Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR Hlučín.

V celé povodněmi zasažené oblasti bylo nasazeno 100 jednotek požární ochrany, což je přibližně 700 hasičů, včetně 11 kusů techniky ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR Hlučín. Z postižených oblastí záchranáři evakuovali 135 osob, 21 osob zachránili ze zatopených domů a vozidel. Je registrováno 10 obětí. Případy utonutí jsou předmětem dalšího šetření. Nadále probíhají pátrací akce po nezvěstných osobách. Na základě požadavku Olomouckého kraje (v souladu s Ústředním poplachovým plánem Integrovaného záchranného systému) bylo vysláno 20 vojáků na obnovovací a likvidační práce do Bělotína.

Hasičský záchranný sbor ČR reaguje na potřeby dodání vysoušečů zdiva a přijímá nabídky humanitární pomoci pro postižené povodní. Vzhledem k hydrometeoro­logické situaci a na základě Ústředního poplachového plánu IZS, MV-generální ředitelství HZS ČR požádalo o pomoc útvary Armády ČR se sídlem v Olomouci, Rakovníku a Bechyni k pohotovosti a případnému vyslání odřadů do postižených míst. Policie ČR dislokovala dva vrtulníky na území Moravskoslezského kraje pro eventuální další záchranné práce a rekognoskaci postižených oblastí. 

Příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR a další složky integrovaného záchranného jsou připraveni okamžitě reagovat na události, které mohou v souvislosti s vývojem hydrometeorologické situace nastat.

AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 19:00 hod.

Na severu Moravy, který byl nejvíce postižený povodní, pomalu začíná opadávat voda. Hasiči provádějí očistu komunikací a nadále odčerpávají vodu z domů. Meteorologové však očekávají další déšť, jenž může hladiny řek opět zvednout. Postupně se daří obnovovat dodávky elektřiny, plynu a vody. V případech, kde nebude oprava možná provést, bude zajištěna náhradní dodávka energie i vody. Bylo také zaznamenáno i několik pokusů o vniknutí cizích osob do postižených domů, proto státní i městká police zyvšuje nasazení hlídek v daných lokalitách (Žilina/NJ). Na Přerovsku (OLK) se hasičům podařilo proviziorně utěsnit narušenou hráz rybníka.

Žilina



Nový Jičín



Hodslavice




AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 22:15 hod.

Dvě stovky vojáků jedou na pomoc do Jeseníku nad Odrou


Přes 150 hasičů profesionálních, dobrovolných a z hlučínského záchranného útvaru pracovalo během čtvrtka 25. 6. 2009 až do tmy na obnově povodní zasažených oblastí Novojičínska. Šlo především o čištění koryt od naplavenin i od vraků osobních aut, odklízení trosek a podmáčeného nábytku a řezání stromů. Byly vytvořeny tři samostatné pracovní skupiny – Jeseník nad Odrou, Jičínka a Zrzávka.

V Ostravě bylo na monitoring lokality Žabník s dvousetmetrovou ochrannou hrází vysláno k večeru 50 hasičů. Podle posledních zpráv se kulminace hladiny očekává kolem čtvrteční půlnoci. Hasiči jsou připraveni hráz v případě problémů zpevnit, případně rozšířit.

Bleskové povodně si na Novojičínsku vyžádaly podle aktualizovaných údajů celkem sedm obětí, další dvě osoby zemřely v nemocnici.

V pátek 26. 6. 2009 hned ráno mají přijet na pomoc hasičům do Jeseníku nad Odrou první dvě stovky vojáků z vládou slíbené tisícovky vojáků. Zítra bude na Novojičínsku po celý den pracovat 31 jednotek hasičů z celého Moravskoslezského kraje, kteří se v pátek ráno vystřídají se čtvrtečními pracanty.

Co dělali (dělají) hasiči na Novojičínsku dnes (tedy ve čtvrtek)?

- úsek „Jičínka“ – do tmy budou řezat stromy a odstraňovat překážky, poté odpočinek a strava a do rána budou čerpat vodu dle požadavků občanů na svém úseku (do 7:00)

- úsek „Zrzávka“ – prioritou je odstranění překážek z vodního toku (nejméně tři problematická místa), poté podle časových možností po odpočinku a stravě čerpání vody dle požadavků občanů na svém úseku (do 7:00)

- úsek „Jeseník nad Odrou“ – odstraňování naplavenin z vodního toku, úklid a čerpání vody a čištění dle požadavků občanů podle možností (tam, kde opadla voda), vynášení promočeného nábytku a dalšího odpadu – budou pokračovat do rána (do 7:00) na svém úseku, poté přijede cca 200 vojáků a budou systematicky dům od domu řešit potřeby občanů (čerpání, čištění, úklid).


Velitel této skupiny (Jeseník) Jan Bojko uvedl, že hasiči (cca 40 mužů – dobrovolných hasičů z Ostravy – viz seznam níže) budou pracovat ve čtvrtek cca do 23:00 – dokud bude alespoň trochu světla, a budou se snažit splnit všechny požadavky občanů. Pak bude přivezena strava. Protože žádné ubytování není zajištěno, stráví hasiči několik hodin do rozednění vsedě. Kolem 4:00 mohou pokračovat až do vystřídání cca v 7:00.

Zasahující jednotky hasičů ve čtvrtek

úsek „Jičínka“ (obce Mořkov, Životice u NJ, NJ-Žilina, Nový Jičín, Šenov u NJ, Kunín)

jednotky:

1) JSDH Brušperk

2) JSDH Dobrá

3) JSDH Frýdek-Místek – Frýdek

4) JSDH Raškovice

5) JSDH Opava – Kylešovice

6) JSDH Bolatice

7) JSDH Vítkov

8) JSDH Pustá Polom

9) JSDH Ludgeřovice


10) JSDH Hrabyně

11) ZÚ HZS ČR Hlučín

12) HZS MSK, stanice NJ

13) JSDH Mořkov



úsek „Zrzávka“ (obce Hodslavice, NJ-Bludovice, Nový Jičín po soutok s Jičínkou u zemědělské školy):

jednotky:

1) HZS MSK, stanice NJ, 2. výjezd

2) HZS MSK, stanice Havířov VYA

3) ZÚ HZS ČR Hlučín

4) JSDH Ostrava – Kunčičky

5) JSDH Havířov – město

6) JSDH Český Těšín – mosty

7) JSDH Ostrava – Plesná

8) JSDH Rychvald


9) JSDH Petrovice – Závada

10) JSDH Hodslavice



úsek „Jeseník n.O.“ (obec Jeseník n.O.):

ostravské jednotky:

1) JSDH Pustkovec

2) JSDH Stará Bělá

3) JSDH Hošťálkovice

4) JSDH Krásné Pole

5) JSDH Michálkovice



Povodňové komise ORP, které ve čtvrtek zasedaly

ORP Frenštát pod Radhoštěm

ORP Nový Jičín – zasedá dosud

ORP Kopřivnice


Krizový štáb se sešel v Kopřivnici, ale nic neřešil, pouze monitoroval situaci



- Nikde v MS kraji není teď večer hladina vodního toku na 3. stupni povodňové aktivity, stoupá „pouze" hladina Odry v Ostravě-Svinově a v Ostravě-Koblově (lokalita Žabník s postavenou hrází).




AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 22:35 hod.


V příloze článku najdete zatím poslední dnešní aktuální zprávu dispečinku Povodí Vltavy o stavu na této řece.



AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 22:53 hod.

Večer se objevila první oběť v Česku, ve Větřní na Českokrumlovsku se utopil vodák, když se s ním na rozbouřené Vltavě převrátil raftový člun. Po jeho těle v současné době stále pátrají hasiči společně s policisty, což serveru Požáry.cz potvrdil jeden ze zasahujích hasičů. Infornmaci o jeho pohřešování vám přinesl nás web v Krátkých zprávách již ve 20.20 hod.



AKTUALIZACE 25. 6. 2009, 23:44 hod.


Dle agenturních informací si povodně vyžádaly dvanáctou oběť.


AKTUALIZACE 26. 6. 2009, 08:00 hod. 

Dnes, 26. 6. 2009 od 08.00 hod. probíhá 3. zasedání povodňové komise Moravskoslezského kraje a redukovaného Krizového štábu Moravskoslezského kraje v místnosti řízení Krizového štábu MSK, které svolal hejtman kraje a předseda Povodňové komise a Krizového štábu MSK Jaroslav Palas. Hasiči pomáhají odstranit , v těchto okamžicích by se měla do likvidačních prací zapojit i armáda. Dle meteorologů hrozí další déšť, který může zvednout opět hladiny řek, avšak nikterak výrazně.

3 SPA platí nyní již jen na Blanici v Husinci.

V hlavním městě se na řece Vltavě očekává 1SPA.

AKTUALIZACE 26. 6. 2009, 09:30hod. 

KRÁTKý SOUHRN

Situace v MSK se uklidnila, následky povodní likvidují hasiči, armáda i místní obyvatelé a služby. Materiální škody jsou nepředstavitelné, jejich výše dosáhne mnoha set milionů korun. Daří se obnovovat energetické zdroje. Časový průbeh povodní byl velmi rychlý, škodám se nedalo předejít.

Velkým pomocníkem při evakuaci byly automobily Tatra 8×8 HZS MSK, nic jiného nemohlo v postižených oblastech projet. Nebýt jich, byl by pravděpodobně počet obětí ještě vyšší, hasiči zachraňovali lidi doslova za pět minut dvanáct, voda dosahovala až po přední sklo Tater. Spolupráce s ZÚ HZS Hlučín na dobré úrovni.

Další fotografie z ničivých povodní naleznete zde, na webu novojičínských profesionálních hasičů.


Tolik naše on-line zpravodajství. V případě náhlé změny situace se mu budeme opětovně věnovat.

Václav Porkát, šéfredaktor serveru POŽÁRY.cz




AKTUALIZACE 26. 6. 2009, 10:55 hod.

Zasedala
3. povodňová komise Moravskoslezského kraje a redukovaný Krizový štáb Moravskoslezského kraje

V pátek 26. června 2009 se konalo od 8:00 hodin 3. zasedání povodňové komise Moravskoslezského kraje a redukovaného Krizového štábu Moravskoslezského kraje v místnosti řízení Krizového štábu MSK. Svolal ho hejtman kraje a předseda Povodňové komise a Krizového štábu MSK Jaroslav Palas. Vzhledem k příznivému vývoji situace na Novojičínsku a v Ostravě nebude zatím další zasedání svoláno, v činnosti bude pokračovat stálá pracovní skupina Krizového štábu MS kraje.

Členové štábu podali aktuální informace týkající se povodňových stavů na Novojičínsku. Podle zástupců Povodí Odry je prognóza vývoje počasí a stavu na vodních tocích v Moravskoslezském kraji příznivá. Většina řek v povodí Odry klesá, část stagnuje, uklidňuje se také situace na řece Odře v Ostravě. V lokalitě Žabník (Ostrava-Koblov) Odra kulminovala kolem čtvrteční půlnoci, aniž by se vylila z břehů. Dnes očekávané lokální srážky by tuto situaci neměly ovlivnit, nebezpečí by mohlo vzniknout pouze v případě neočekávaných přívalových dešťů.

Podle informací Hasičského záchranného sboru MSK i dnes pokračuje činnost hasičů profesionálních, dobrovolných a ze záchranného útvaru Hlučín na třech úsecích Novojičínska (úseky nazvané Jičínka, Zrzávka a Jeseník nad Odrou). Dnes od rána je na místě 33 jednotek hasičů z Novojičínska i z dalších částí Moravskoslezského kraje, kteří vystřídali čtvrteční směnu, pracující i přes noc do 2:00 hodin. Pomáhají občanům, čistí vodní toky od naplavenin, řežou stromy, uklízejí nepořádek po povodni, vynášejí podmáčený n nábytek a další odpad z domů a bytů.

Do Jeseníku nad Odrou přijelo dnes ráno na pomoc 200 vojáků, do Nového Jičína 300 vojáků, kteří budou k dispozici starostům. Tato pomoc Armády ČR je v tuto chvíli pro MS kraj dostačující. Uklízecí a obnovovací práce by mohly být podle odhadů ukončeny o víkendu.

Na Novojičínsku pracují jednotky Policie ČR, posílené o celníky, které se starají o bezpečnost poškozených území a střeží opuštěný majetek. Ve čtvrtek bylo nasazeno 90 až 120 policistů, během noci 40. Dosud není evidován ani jeden případ pokusu o rabování. Dopravní policie koordinuje ve zvýšených počtech silniční dopravu v zasažených oblastech.

Pokračují opravy železničních úseků, poškozených povodní. Zřejmě již v pondělí bude provozuschopná trať Suchdol nad Odrou – Nový Jičín, na jediné nefunkční trati Hostašovice – Nový Jičín se uvažuje o rekonstrukci.

Krajská hygienická stanice v Ostravě požádá Ministerstvo zdravotnictví o vydání 900 očkovacích dávek proti žloutence typu A pro mimořádné a bezplatné očkování v zasažené oblasti. Týkat se bude dětí od 1 roku do 12 let.

AKTUALIZACE 26. 6. 2009, 13:20 hod.

Likvidační práce pokračují


Hasiči a další záchranáři stále likvidují následky povodní. V průběhu noci ze 24. 6. na 25. 6. 2009 byla povodněmi a doprovodnými jevy nejvíce zasažena území krajů Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského. Celkem bylo postiženo 62 obcí. Nejvíce bylo postiženo území okresu Nový Jičín.

Na záchranné a likvidační práce v souvislosti s povodněmi bylo nasazeno celkem 120 jednotek požární ochrany. To je téměř 1200 hasičů. Ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín je nyní nasazeno 36 příslušníků a 21 kusů techniky. Na území postiženém povodní bylo celkem zachráněno 145 osob a evakuováno 126 osob.

Složky integrovaného záchranného systému ukončili záchranné práce. V současné době provádí likvidační práce a práce související s ochranou obyvatelstva.

Životice u NJ



Ministerstvo vnitra – generální ředitelství HZS ČR, Správa státních hmotných rezerv a Armáda ČR mají zřízeny pracovní štáby pro příjem a realizaci požadavků ze strany záchranných složek, krajů a obcí. Základna logistiky HZS ČR je připravena vydat prostředky pro nouzové přežití obyvatelstva, vysoušeče, čerpací techniku apod. postiženým krajům.

V postižených oblastech působí psychologická služba HZS ČR. Psychologové spolu s týmy posttraumatické péče HZS krajů koordinují spolupráci s psychosociálními týmy neziskových organizací Adra, Charita a Český červený kříž.

České republice byla nabídnuta pomoc ze strany velvyslanectví Švýcarské federace, Hlavním velitelstvím Státní požární ochrany Polské republiky a Hasičského záchranného sboru Slovenské republiky.


Hasičský záchranný sbor ČR při zásazích v souvislosti s povodněmi spolupracoval zejména s Policií ČR, zdravotnickými záchrannými službami a Armádou ČR.

Olomoucký kraj: Od dnešních 7:00 hodin operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje zaznamenalo 16 událostí, ke kterým jednotky hasičů vyjely. Výjezdy byly na Hranicku (11 událostí) a na Jesenicku (3 události).

Události na Hranicku:

Čerpání vody – 6×
Odklízení následků povodní – 4×
Úklid dvora – 1×
Úklid komunikace – 1×
Proplach kanalizace – 1×

Události na Jesenicku:

Čerpání vody – 3×

Z okresu Olomouc do Polomi vyjely dvě jednotky dobrovolných hasičů (SDH Topolany, SDH Červnovír). Tyto jednotky mají za úkol úklid zabahněných komunikací a mytí domů od nánosů bláta. Na místě pracují také dobrovolníci. Zprávy mám o jedné skupince osmi skautů (7 z Velkého Týnce-Čechovic a 1 z USA), kteří pracují v Bělotíně a odklízí naplavené dřevo. 



Foto: HZS ZLK, HZS MSK, JSDH Mořkov, ZÚ HZS Hlučín

Info:

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

redakce Požáry.cz

-wap-, -miw-

Sdílet
Přiložené soubory
info voda.pdf zobrazit online PDF 280 kB