Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kamionu převážejícího telata

Na sjezdu z dálnice D5 v obci Zdice došlo včera večer k požáru vleku holandského kamionu, který vezl telata. KOPIS Kladno převzalo hlášení o požáru z linky 112 dne 24. 6. 2009 ve 22:42 hodin a na místo události vyslalo profesionální hasiče z Berouna a Hořovic spolu s JSDH Zdice a Králův Dvůr.

Na sjezdu z dálnice D5 v obci Zdice došlo včera večer k požáru vleku holandského kamionu, který vezl telata. KOPIS Kladno převzalo hlášení o požáru z linky 112 dne 24. 6. 2009 ve 22:42 hodin a na místo události vyslalo profesionální hasiče z Berouna a Hořovic spolu s JSDH Zdice a Králův Dvůr. Po dobu zásahu byla povolána JSDH Chyňava na zálohu na PS Beroun.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár vleku nákladní soupravy převážející telata. Souprava byla plně naložená a v době příjezdu JPO již řidič spolu s několika svědky události zahájili evakuaci zvířat. Zasahující hasiči nasadili dva „C" proudy na uhašení požáru podvozku a podlahy v zadní části vleku, vysokotlaký proud k uhašení vnitřního prostoru a použili přetlakový ventilátor pro účinné odvětrání prostor s přepravovaným skotem. VZ si povolal na místo kontejner na nouzový převoz telat na farmu v blízkosti místa požáru. Ve spolupráci s veterinářem bylo zajištěno ustájení skotu na farmě v obci Chlustina a byl zorganizován jeho převoz náhradními vozy. Při požáru uhynula na místě tři telata. Požár vznikl zřejmě kvůli technické závadě na dvou zadních nápravách vleku, prohořela podlaha a požár se rozšířil do prostoru, kde byla ustájena převážená telata.

Požár byl likvidován 25. 6. 2009 v 0:13 hodin, jednotky se na své základny vrátili po odvozu skotu a odklizení následků požáru z vozovky ve tři hodiny ráno.

Výše škody a přesná příčina požáru je v šetření HZS Středočeského kraje územní odbor Beroun.


por. Ing. Milan Provazník
komisař, oddělení zjišťování příčin požáru
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
územní odbor Beroun

Sdílet