Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z České Lípy získali záchrannou síť pro koně, je bezpečnější jako pro zvířata, tak pro zasahující

V pátek 9. 3. 2018 proběhlo na stanici HZS LK v České Lípě předání záchranné sítě pro koně, kterou hasičům darovala rodina Radotínských společně se svými přáteli a chovateli koní.

Záměr vznikl na základě osobní zkušenosti, kdy hasiči pomáhali koni, který zapadl a nešťastně uvízl v bahně. Jsme rádi, že můžeme pomoci, a to právě na Českolipsku, kde je mnoho chovatelů koní,

doplnila Eliška Radotínská.

Od roku 2016 jsou touto speciální pomůckou postupně vybavovány všechny kraje v České republice. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje byl díky občanskému sdružení EDUvet.cz tím úplně prvním.

Nyní atestovanou veterinární pomůckou disponuje stanice Liberec, Semily a Česká Lípa. Předání daru se zúčastnil ředitel HZS LK plk. Ing. Luděk Prudil, který nový přírůstek do vybavení velmi ocenil, protože zásahy hasičů u zvířat nejsou ojedinělé.

Věřím, že se nám díky síti podaří zachránit mnoho zvířecích životů, na druhou stranu doufám, že ji nebudeme potřebovat příliš často,

sdělil.

Díky novému vybavení budou lépe chránění i hasiči samotní. Síť totiž na rozdíl od popruhů dostatečně fixuje zvířata s různou anatomickou stavbou. Popruhy mohou ze zvířete sklouzávat, čímž dochází k jeho vystresování. V těchto situacích mohou zvířata zranit záchranáře.

Záchrannou síť lze použít nejen pro koně, ale třeba krávu nebo tele. V nejbližších dnech se budou hasiči školit v zacházení s novou záchrannou sítí.

Hasiči HZS Libereckého kraje měli během loňského roku 63 událostí k záchraně zvířat.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet