Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr lámal stromy zejména na Náchodsku, hasiči v Královéhradeckém kraji zaznamenali na třicítku zásahů

Na území celého kraje bylo zaznamenáno od soboty do nedělního rána 190 událostí. Drtivá většina souvisela s odstraněním popadaných stromů nebo drátů elektrického vedení. Ke zranění osob naštěstí nedošlo.

Hasiči se od soboty až do nedělního rána prakticky nezastavili. Stromy padaly na území celého kraje, ale nejhorší situace byla na Náchodsku, Rychnovsku a Jičínsku. Například na Náchodsku vyjížděli hasiči k sedmdesátce událostí, na Rychnovsku k šedesáti případům.

Stromy padaly nejčastěji na silnice, které pak byly částečně nebo zcela neprůjezdné. Některé z komunikací bylo nutné uzavřít, a to kvůli množství spadlých stromů. Taková situace nastala například na komunikaci u Sedloňova na Rychnovsku nebo u Babí na Náchodsku. Ve Slatině nad Zdobnicí spadly stromy do kolejiště.

Vítr trhal také elektrické vedení. To bylo poškozeno například na Jičínsku v Pecce nebo Dachovech, ale také na Náchodsku. V Novém Městě nad Metují spadl strom na dráty elektrického vedení a na trafostanici. Na Rychnovsku u Zdobnice se elektrické vedení přetrhlo, skončilo v koruně stromu a došlo k požáru větví.

Hasiči pomáhali také se zajištěním poškozených střech, a to například v Hořicích a Nové Pace na Jičínsku nebo Provodově-Šonově na Náchodsku. Některé spadlé stromy se budou odstraňovat až během neděle. Zásahy ve výškách nebo použití výškové techniky neumožnil hasičům silný vítr.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet