Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče na Olomoucku zaměstnávají popadané stromy, intenzita větru narostla v průběhu odpoledne

V průběhu soboty 17. března 2018 vyjíždí jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů Olomouckého kraje k popadaným stromům a uvolněným střešním krytinám, které způsobuje silný vítr, před kterým varovali meteorologové.

Výjezdy v souvislosti s větrem řeší hasiči od sobotního rána, nicméně intenzita výjezdů mírně narostla po poledni a výrazně stoupla po 17. hodině. Za posledních 12 hodin (od 7. hodiny ranní do 19. hodiny večerní) vyjeli hasiči už ke čtyřem desítkám událostí. Jde především o popadané stromy a větve na komunikacích a drátech elektrického vedení. Nejvíce zasaženou lokalitou je Šternbersko (okolí Jívové, Domašova nad Bystřicí, Bělkovic-Lašťan).

V jednom případě hasiči řešili spadlý strom na železniční trať (Šternberk), nedaleko obce Kozlov spadly stromy na dálnici D35 (290,5. km). V době příjezdu hasičů zasahovaly přes jeden jízdní pruh. Hasiči zabezpečili místo události, stromy rozřezali a odklidili. Po dohodě s policií preventivně pokáceli další dva stromy, které byly nad dálnicí nakloněny. Po dobu kácení (asi 15 minut) byla dálnice uzavřena.

Hasiči také řešili několik uvolněných střešních krytin. V Hlubočkách se uvolnily čtyři plechy na střeše bytového domu, v Radvanicích vítr podfoukl rovnou plechovou střechu, kterou hasiči zajistili pytli s pískem, ve Výmyslově se uvolnila krytina na římse domu ve výšce asi 15 metrů, v Přerově na budově gymnázia se na střeše uvolnil plech.

Podle dostupných informací byla při událostech zraněna jedna osoba při dopravní nehodě osobního vozidla, které narazilo do spadlého stromu na silnici ze Šternberka do Paseky v sobotu 17. března 2018.

Výjezdy hasičů stále pokračují, v terénu jsou desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří řeší nastalé situace a odstraňují následky řádění silného větru. Co se týká uzavřených silnic, situace je stále stejná jako dnes ráno. Uvedené silnice jsou uzavřené, čeká se na utišení větru a uklidnění situace.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet