Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Spadlé stromy, poškozené střechy, uzavřená silnice na poutní místo Hostýn. To vše přinesl vítr do Zlínského kraje

Následky poryvů větru v sobotu a v neděli odstraňovali profesionální i dobrovolní hasiči nejvíce v okolí Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku.

V sobotu 17. 3. 2018 vyjeli hasiči k celkem 14 případům odstranění stromů a větví na silniční komunikaci a železnici. 12 výjezdů bylo v okresu Kroměříž. Jeden výjezd měli hasiči na Zlínsku v obci Jasenná. Jeden výjezd měli hasiči na Vsetínsku u obce Hošťálková. Profesionální i dobrovolní hasiči z Holešova vyjeli po sedmé hodině večerní k zajištění plechové střechy obchodu Adam, na náměstí Dr. E. Beneše v Holešově.

V neděli 18. 3. 2018 měli hasiči od půlnoci až do 10:00 hodin 21 případů odstranění stromů a větví na silniční komunikaci. 16 výjezdů bylo v okresu Kroměříž. Nejvíce výjezdů měli hasiči v Bystřici pod Hostýnem. 3 výjezdy měli hasiči na Zlínsku. 2 výjezdy měli hasiči na Vsetínsku.

Nejsložitější a nejnebezpečnější zásah byl na silniční komunikaci z Chvalčova k poutnímu místu na Hostýně. Zde 10 stromů blokovalo silniční komunikaci. Během prací v blízkosti hasičů spadl strom. Velitel zásahu proto zastavil práce na odstraňování stromů z hlediska bezpečnosti. Silnice od parkoviště v Chvalčově až po točnu autobusů na Hostýně je v současné době uzavřena.

Hasiči na Kroměřížsku vyjeli ve třech případech k zajištění střech v obci Chvalnov, Blazice, a v Kroměříži na Riegrově náměstí. V obci Chvalnov hasiči zajistili střechu sokolovny. V obci Blazice se před příjezdem hasičů střecha domu určeného k demolici uvolnila a poškodila dráty elektrického vedení.

V obci Blazice na Kroměřížsku došlo k sesunutí střechy objektu, určeném k demolici. Okolí domu bylo provizorně zabezpečeno vůči kolemjdoucím osobám.

Při odstraňování stromů i zabezpečení poškozených střech nedošlo k zranění osob.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet