Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U nehody sedmi vozidel a následného požáru na dálnici D1 zasahovalo osm jednotek hasičů

Osm jednotek profesionálních (HZS MSK) a dobrovolných jednotek hasičů z okresu Nový Jičín a Ostravy zasahuje od pondělního rána 19. 3. 2018 u nehody dvou polských kamionů a pěti osobních automobilů na 332. kilometru dálnice D1 u obce Kujavy ve směru na Olomouc.

Záchranáři ošetřovali celkem šest účastníků nehody, pět mužů a jednu ženu. Všichni pacienti byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Jejich zranění se v době zásahu ZZS jevila jako středně závažná.

Muži středního věku utrpěli poranění v oblasti hrudníku, zad a v jednom případě lékař zjistil známky duševního otřesu po události. Třiačtyřicetiletá žena byla zraněna v oblasti hlavy.

Všem pacientům poskytli záchranáři přednemocniční neodkladnou péči a následně je transportovali do ostravské Fakultní nemocnice. Účastníci byli předáni na urgentním příjmu, úrazové a interní ambulanci,

uvedl PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK.

Bezprostředně po ranní nehodě (kolem sedmé hodiny ranní) začal hořet polský kamion, vezoucí plechy, a 1 osobní automobil. Hasiči již obě vozidla uhasili a nyní přečerpávají ze zmíněného poškozeného kamionu naftu z palivových nádrží do náhradních nádob.

Na místo nehody již přijel ostravský hasičský vyprošťovací speciál MB Actros Bizon, který začíná postupně kamiony a osobní automobily odtahovat na okraj dálnice.

Zasahují zde 4 jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – Nový Jičín, Bílovec, Ostrava-Zábřeh (Bizon) a Ostrava-Přívoz, společně s nimi 4 jednotky dobrovolných hasičů – Kujavy, Fulnek, Studénka a Bílovec.

19.03.2018 11:00

Podle vyšetřovatele požáru z HZS MSK oheň poškodil polský kamion s plechy i návěs druhého polského kamionu, vezoucího gastronomické technologie, rovněž dva osobní automobily Peugeot Partner a Škoda Superb).

Celkovou předběžnou škodu pouze v souvislosti s požárem odhadl vyšetřovatel hasičů na 3 miliony korun (u dopravních nehod hasiči škodu nevyčíslují). V souvislosti s požárem nebyl nikdo zraněn.

Nafta z kamionu již byla hasiči přečerpána a odvezena, většina vozidel odtažena vyprošťovacím speciálem Bizon tak, aby si je mohly nakládat soukromé odtahové služby a odvážet.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet