Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Královéhradeckém kraji řešili během víkendu 285 událostí, odstraňovali spadlé stromy

Kvůli silnému větru se hasiči prakticky celý víkend nezastavili. Jen za sobotu a neděli 18. března 2018 evidují na 285 zásahů. V 85 % případů se jednalo o technickou pomoc při likvidaci spadlých stromů nebo zabezpečování uvolněných střech.

Ke zranění osob pádem stromu nebo uvolněné střechy naštěstí nedošlo. Situace se uklidnila až v neděli ve večerních hodinách. Během noci z neděle na pondělí už hasiči nezasahovali.

Nejhorší situace panovala na Náchodsku a Rychnovsku. Hasiči v okrese Náchod hlásí za víkend 105 zásahů a v rychnovském okrese 88. Na Jičínsku zasahovaly jednotky požární ochrany v 42 případech, na Trutnovsku v 29 a hasiči na Hradecku evidují 21 zásahů. Celkem zasahovali hasiči během víkendu v 285 případech, přitom v Královéhradeckém kraji připadá průměrně 19 zásahů na jeden den.

Stromy padaly nejčastěji na silnice, které pak byly částečně nebo zcela neprůjezdné. Některé z komunikací bylo nutné uzavřít, a to kvůli množství spadlých stromů. Taková situace nastala například na komunikaci ze Sedloňova na Polom na Rychnovsku nebo u Babí na Náchodsku.

V horských oblastech museli hasiči v neděli řešit několik spadlých stromů u ubytovacích zařízení. V Deštném v Orlických horách nemohla odjet kvůli popadaným stromům asi dvacítka hotelových hostů. Hasičům se ale podařilo všechny stromy odstranit a všechny osoby mohly bez problému odjet svými vozy.

Vítr trhal také elektrické vedení a poškozoval střechy domů. Hasiči museli asi v patnácti případech pomáhat majitelům rodinných nebo bytových domů se zajištěním uvolněných střech, případně odstraňovali stromy spadlé na domy.

Takový případ řešily například profesionální i dobrovolné jednotky v Hlavňově v Polici nad Metují. Vzrostlý smrk zde spadl na rodinný dům. Nikdo nebyl při události zraněn a jednotkám se jej podařilo odstranit takřka po třech hodinách.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet